REPETABILA TRAGEDIE - Bogdan Bulai a murit de frig, intr-o zona in care se fåcusera cautari
In cazul lui Bulai Bogdan, baietelul de 9 ani disparut la 13 ianuarie si gasit mort pe camp in a zecea zi, exista o intrebare apasatoare: cum d

REPETABILA TRAGEDIE - Bogdan Bulai a murit de frig, intr-o zona in care se fåcusera cautari
In cazul lui Bulai Bogdan, baietelul de 9 ani disparut la 13 ianuarie si gasit mort pe camp in a zecea zi, exista o intrebare apasatoare: cum de nu a fost gasit mai devreme, in zilele in care zona respectiva a fost periata de jandarmi
si de politisti?

Bogdan Bulai a disparut din Poarta Alba (Constanta) duminica, 13 ianuarie, in jurul orei 10:30, cand se afla cu o sora de-a lui si cu alti cativa copii la groapa de gunoi a localitatii, unde cautau PET-uri pentru foc. El s-a distantat atunci de grup, ramanand in urma. In ziua aceea era o ceata laptoasa de abia vedeai la 10 metri.

DISPARITIA. Sora lui l-a strigat, el i-a raspuns "Vin! Vin!", apoi a spus ca mai face un ocol gropii, poate mai gaseste ceva. I-a asigurat pe ceilalti copii ca o sa le iasa in fata, pe drumul spre casa. Dar in timp ce ocolea groapa, probabil din cauza cetii, Bogdan a gresit drumul si, in loc sa mearga spre casa, a luat-o intr-o alta directie - spre canalul ce leaga Poarta Alba de Midia. Sora lui l-a asteptat la punctul de intalnire, dar cand a vazut ca Bogdan intarzie si nici nu mai raspunde la chemari a alergat acasa si a alertat familia. Parintii au pornit in cautarea lui, dar nu l-au gasit. Abia in dimineata celei de-a doua zile au anuntat la postul de politie din comuna faptul ca Bogdan e disparut. Dupa aproximativ 24 de ore.

"Mama lui a venit in jur de 10:30-11:00 la postul de politie", sustine agentul-sef adjunct Radu Gigi, seful Postului de Politie din Poarta Alba. "Noi am anuntat imediat la judet (n.r. - la IJP Constanta, conform metodologiei de cautare a copiilor disparuti). Ea a spus ca nu ne-a anuntat duminica, pentru ca in ziua aceea l-a cautat pe la rude."

TRASEUL. Conform comisarului-sef Dorin Colidiuc, adjunct al sefului Inspectoratului Judetean de Politie Constanta, luni, 14 ianuarie, in prima zi de cautari, au fost prezenti la fata locului 22 de politisti care au inceput scotocirile. In seara acelei zile ei au aflat de la doua familii care locuiesc intr-o ferma din apropierea satului Poiana ca baiatul trecuse pe-acolo duminica seara. Conform comisarului-sef, cel care a si coordonat operatiunile de cautare, cele doua familii au declarat ca au vorbit cu copilul pe la ora 21:00 si ca au incercat sa-l tina acolo peste noapte, dar acesta s-a smucit si a fugit, spunandu-le ca vrea sa ajunga "la tata Rica". "De acolo au pornit cautarile concentric", ne-a declarat comisarul-sef. Copilul a fost gasit fara viata la 22 ianuarie, la aproximativ 4 km de acea ferma.

In urma declaratiilor celor care au vazut copilul in acea duminica, 13 ianuarie, politistii au trasat drumul pe care baiatul l-ar fi putut parcurge. De la groapa de gunoi din Poarta Alba s-a indreptat spre canal. A mers pe drumul paralel cu canalul si a trecut de satul Galesu, spre Ovidiu. Acolo a fost vazut de doi ciobani care, spun ei, s-au oferit sa-l ajute, dar copilul iar a fugit, spunandu-le ca vrea sa mearga acasa. Aceasta se intampla in jurul orei 13:00. Distanta parcursa de la locul disparitiei si pana acolo este de aproximativ 7 km. De acolo copilul s-a abatut de la drumul de pe malul canalului, luand-o pe unul asfaltat, spre Poiana. S-a oprit la o ferma, unde a intrebat cum poate sa ajunga la Poarta Alba. Locatarii spun si ei ca au incercat sa-l retina. De-acolo, Bogdan a parasit drumul si a luat-o prin camp.

IN ARIA DE CAUTARE. Pornind de la aceste declaratii, coordonatorii operatiunilor de cautare au stabilit zona de scotocire. "Am incercat sa acoperim toata zona situata intre Poarta Alba, canal, Galesu, Ovidiu, Basarabi. Aproximativ 2.000 de hectare au fost strabatute", ne-a declarat comisarul-sef Colidiuc.

Iar in zona in care a fost gasit copilul s-a cautat de doua ori. O data marti si a doua oara joi, conform aceluiasi politist. Si, totusi, copilul nu a fost gasit nici in marti, 15 ianuarie, nici joi, ci abia martea urmatoare. "A fost ceata foarte deasa toata saptamana trecuta, pe camp era mocirla de te afundai pana la genunchi si nu era prezent nici un indiciu ca baiatul ar fi luat-o pe camp. Nu erau urme pe pamant, nu erau nici caini sau vreun stol de ciori care sa indice prezenta unui cadavru. El era foarte subtire (n.r. - slabut) si ud, aproape la nivelul solului. Nici elicopterul nu l-a vazut, desi a survolat zona in cautarea lui", sustine politistul.

Comisarul-sef Colidiuc ne-a mai declarat ca au fost adusi si caini de urma, marti de la IPJ Constanta, si joi de la jandarmerie. "Din cauza conditiilor meteo - ceata si frig -, cautarea cu caini nu a dat rezultate."

FORTE INSUFICIENTE. "Cautatorii au mers in cordon la circa 20 de metri unul de altul, in conditii de vizibilitate buna. Daca intrau intr-un palc de ceata se apropiau atat cat sa se poata vedea unul pe altul. Iar acolo unde nu se putea intra, oamenii se urcau pe masini si se uitau cu binoclul. S-a cautat si dupa lasarea intunericului, pana pe la ora 18:00, cu aparate cu termoviziune, dar nu s-a gasit nimic", a continuat comisarul-sef. Conform aceluiasi politist, jandarmii au fost prezenti inca de marti, 15 ianuarie, intr-un efectiv de 40 de persoane. De miercuri, efectivele s-au marit pana la 130 de jandarmi si 40 de politisti care au periat in echipe pe parcelele de cautare. Insa, din spusele politistilor, "aceste efective nu erau suficiente sa verifice tot, la centimetru". Echipa care a cautat in zona unde a fost gasit ulterior copilul mort a scris in raportul de la finalul zilei ca "nu s-au gasit indicii care sa duca la gasirea copilului".

Povestea lui Bogdan este o tragedie repetabila. Din pacate, cei responsabili nu trag nici un fel de invataminte din aceste cazuri. In noiembrie 2006 un alt copil a disparut din Hoghiz, Brasov. Ramasitele Roxanei Iakab au fost gasite abia dupa sase luni de la disparitie, la 500 de metri de casa, intr-un grajd. Desi la dosar se afla un proces-verbal conform caruia in acel grajd se cautase inca din a doua zi de la disparitie, prin gasirea copilului acolo s-a demonstrat ca lucrurile nu au stat deloc astfel.

Concluziile preliminare ale anchetatorilor sunt ca Bogdan s-a ratacit si, dupa ce a parcurs duminica aproximativ 20 de kilometri, la numai 9 ani, nemancat si infrigurat, s-a prabusit la pamant in pozitia in care a fost gasit si a murit in aceeasi noapte, cand inca nici nu era luat in evidenta ca persoana disparuta. Insa numai in urma necropsiei se va stabili daca aceasta ipoteza este valabila. Daca baiatul a murit, asa cum sustin politistii, in prima noapte sau ulterior si daca el a fost victima vreunei agresiuni.

Doar executanti Inspectoratul de Jandarmi Judetean Constanta precizeaza ca "la solicitarile IJP Constanta din zilele de 16, 17 si 19 ianuarie, echipaje ale IJJ Constanta au participat la cautari. Actiunile au avut loc sub coordonarea politistilor aflati in teren, la dispozitia carora s-au aflat 12-20 de jandarmi (din cadrul IJJ Constanta). Echipele care au participat la scotociri au fost formate din jandarmi si politisti. Dupa fiecare zi de scotociri, la terminarea misiunii, jandarmii nu au intocmit proces-verbal, intrucat s-a actionat sub coordonarea, pe directiile si in zonele stabilite de politisti. La data de 17.01.2008, la actiunile de cautare s-a folosit un caine de serviciu, din locul in care s-a stabilit ca minorul a fost vazut ultima oara". La randul lor, jandarmii de la Gruparea Mobila "Tomis" spun ca au fost solicitati in teren abia joi, 17 ianuarie. Locotenent-colonelul Sorin Mustatea, purtatorul de cuvant al institutiei, precizeaza ca "toate echipele care au participat la cautari au fost compuse din politisti si jandarmi, coordonarea si conducerea acestora revenind exclusiv lucratorilor de politie. Activitatile fiind conduse si coordonate de politie, jandarmii nu au intocmit nici un proces-verbal la sfarsitul activitatii. Distanta dintre participantii la actiunile de scotocire a fost stabilita de politisti", mai spune Mustatea. Tot el a precizat ca jandarmii nu au folosit caine de urma la operatiunile de cautare.
Andreea Sminchise


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.