Unul dintre cei mai mari producatori de preparate din carne din Romania investeste intr-o fabrica de pet food, la Buftea.

Pentru ca ii ramin resturi de la preparatele din carne, Angst a decis saproduca si pet food Foto: Reuters Grupul Angst va investi anul acesta 3,5-4 milioane de euro intr-o noua fabrica unde se va produce mincare pentru animalele de casa (pet food), ne-a declarat patronul companiei, Sorin Minea. Noua unitate de productie va fi amplasata la Buftea si va avea, pentru inceput, o capacitate de 10 tone pe zi. „Am considerat ca este o oportunitate pe piata, iar in al doilea rind, cel mai important de altfel, acesta este unul dintre debuseurile pe care le cautam", ne-a explicat Minea. El a precizat ca, din investitia totala, in jur de doua milioane de euro reprezinta bani din fonduri europene. „O sa fie o hala separata (de cea unde se produc preparatele din carne - n.red.) la Buftea, linga fabrica deja existenta", a mai declarat patronul grupului Angst.

Fabrica de la Buftea va produce doar pentru piata interna, estimata la nivelul anului trecut la aproximativ 50 de milioane de euro. „Ca de obicei, la inceput ne gindim numai la piata noastra. Hrana va fi distribuita atit in magazinele noastre (lantul Angst - n.red.), dar mai ales in marile magazine. Avem incredere ca va merge bine, mai ales ca va fi o gama mai buna la nivel calitativ decit ce exista la ora actuala pe piata", a mai spus Minea. Potrivit acestuia, si din punctul de vedere al pretului, noua categorie de produse ii va targeta pe cei cu venituri medii si peste medie. „Ca si in cazul preparatelor din carne pentru consumul uman, targetul este ceva mai inalt", a mai declarat reprezentantul Angst.

De altfel, compania produce de aproximativ cinci ani mincare pentru animalele de casa, sub forma unor salamuri realizate numai din ingrediente naturale pe care le comercializeaza in reteaua Angst. Cantitatea produsa este insa mica. Principalii competitori ai Angst, pe segmentul pet food, sint Mars, Nestle Purina, Profipet, Salvavet si Nordic Petfood.

Inaugurarea noii fabrici este programata pentru finele acestui an. Minea sustine insa ca totul depinde si de modul in care evolueaza cursul leu-euro in contextul in care compania are importuri in moneda comunitara. „Sper ca inainte de finele lui 2008 investitia sa fie finalizata, dar depinde si de ce se intimpla pe piata, pentru ca nu stim deocamdata cum va continua procesul de devalorizare a leului in raport cu euro", ne-a mai declarat Sorin Minea, potrivit caruia companiile care fac importuri inregistreaza pierderi financiare pe seama intaririi euro. „Pentru anul acesta, estimasem afaceri (pe intregul grup - n.red.) de 60-65 de milioane de euro, dar in ultima perioada, din cauza devalorizarii monedei nationale, am pierdut 400-500.000 de euro numai pe productie", precizeaza patronul Angst, care si-a programat pentru anul acesta cresterea capacitatii fabricii de Buftea de la aproximativ 30 de tone pe zi la 50 de tone. La ora actuala, grupul Angst detine pe linga unitatea din apropierea Bucurestiului o fabrica la Sinaia si una la Cluj.