Campania de primavara este in pericol deoarece subventiile sunt prea mici
Sindicalistii ameninta cu blocarea vamilor, drumurilor si supermarketurilor
Ei solicita si motorina la jumatate de pret pentru fermieriSindicalistii din agricultura sunt nemultumiti avand in vedere slaba capacitate de remediere a problemelor si solicita Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) acordarea unui sprijin financiar substantial si sustinerea lor in demararea mai multor actiuni pentru salvarea agriculturii, in caz contrar acestia ameninta ca incepand cu luna martie vor picheta mai multe institutii si vor bloca punctele vamale si principalele cai de comunicatie.
"Agricultura romaneasca se confrunta cu o criza fara precedent. Pasivitatea Ministerului Agriculturii fata de situatia de criza in care ne aflam ne-a determinat sa lansam o campanie pentru salvarea agriculturii. Primul pas l-am realizat ieri, cand am trimis la minister lista noastra de revendicari", a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele Agrostar, Ştefan Niculae.
Sindicalistii cer majorarea subventiilor pentru achizitionarea de motorina si solicita reducerea pretului la 50% din pretul practicat la pompa si anume 4 RON pe litru de motorina, deoarece vor sa se alinieze la nivelul tarilor din UE, cum ar fi in Franta, unde taranul plateste 0,54 euro, adica aproximativ jumatate din pretul pe care il platim noi in Romania. Acestia se tem de o noua seceta, de aceea solicita urgent ministerului sa prezinte strategia de combatere a secetei pentru anul 2008, care in conformitate cu decizia data de primul-ministru Calin Popescu Tariceanu avea termen de finalizare la 15 noiembrie 2007. Potrivit surselor citate, se mai cere acordarea unui sprijin financiar defalcat pe sectoare de activitate pentru reluarea ciclului de productie in domeniile: legume si fructe protejate (2.000 RON), legume si fructe de camp (1.450 RON), vita- de-vie (1.050 RON), sector vegetal si cultura de mare (750 RON) si sectorul pomicultura si floricultura (1.230 RON) care nu a primit niciun ban de la MADR pentru anul trecut.
Sindicalistii din agricultura mai cer ministerului urgentarea platilor directe aferente anului 2007, precum si data la care poate fi operational Programul National pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (PNADR), prin care se pot accesa cele 900 de milione de euro alocati pentru acest an. Pe langa majorarea subventiilor, mai cer si acordarea de urgenta a platilor la hectar, precum si sprijinirea tinerilor pentru dezvoltarea activitatilor agricole in mediul rural.
De asemenea, Agrostar cere Autoritatii Nationale Sanitar- Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) sa redefineasca termenul de "piata locala", astfel incat produsele de origine animala, precum laptele, carnea sau branza, sa se comercializeze fara restrictie la nivelul intregii tari. "Daca aceste revendicari nu sunt solutionate, incepand cu luna martie vom declansa ample actiuni de protest. Conform calendarului stabilit, in prima etapa vom picheta sediul Ministerului Agriculturii si vom organiza un mars in Bucuresti, la care estimam ca vor participa peste 30.000 de fermieri. Mai mult, indiferent de raspunsul ministerului, vom picheta sediul Comisiei Europene, la Bruxelles, pentru ca vrem sa ne facem auziti", a amenintat presedintele Agrostar.Cresterea pretului la gaze va determina scumpirea alimentelor cu 30%Cresterea excesiva a pretului la gaze si la combustibil va duce la scumpirea produselor alimentare cu pana la 30% in primul trimestru din an, fata de estimarea initiala de majorare a preturilor de doar 12 %, potrivit presedintele Ştefan Niculae.
Astfel, acesta sustine ca pretul la paine va creste cu pana la 40%, din cauza scumpirii gazelor si a lipsei de grau de pe piata romaneasca.
La aceasta scumpire a gazelor se adauga deprecierea leului, astfel incat produsele din import se vor scumpi cu pana la 30%. "80% din fructe si legume sunt din import si din cauza deprecierii leului se vor scumpi cu 30-40%, iar carnea de porc, tot 80% din import, se va scumpi cu 15%", a spus presedintele Agrostar.
Potrivit declaratiilor presedintelui Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Valeriu Steriu, pretul laptelui se va majora in primul trimestru din 2008 cu aproximativ 10% din cauza costurilor de modernizare la care au fost obligati fermierii si procesatorii, dar si din cauza secetei din 2007. Premierul Tariceanu a spus ca unele preturi chiar ar trebui sa scada, dand ca exemplu pretul uleiului alimentar, care, spune premierul, este mai mare in Romania decat pretul mediu al uleiului in Uniunea Europeana.„Agricultura romaneasca se confrunta cu o criza fara precedent” Ştefan Niculae