Bursa nu scade de azi, de ieri, leul si-a inceput coborasul de aproape jumatate de an, iar ingrijorarile legate de criza creditelor ipotecare din SUA framanta pietele financiare internationale inca din vara lui 2007. Cu toate acestea, opinia publica
Bursa nu scade de azi, de ieri, leul si-a inceput coborasul de aproape jumatate de an, iar ingrijorarile legate de criza creditelor ipotecare din SUA framanta pietele financiare internationale inca din vara lui 2007. Cu toate acestea, opinia publica din Romania abia acum a inceput sa se agite, prefigurand scenarii care mai de care mai apocaliptice in legatura cu economia autohtona. De vreo cateva zile, toata lumea vorbeste despre criza mondiala, despre leul in corzi si despre deficitele acumulate. Pana de curand, nu ii auzeam ! Optimismul, care - desigur - persista pe piata imobiliara, era la ordinea zilei. Leul se intarea, economia duduia, cheltuielile bugetare nu pareau exagerate, volumul exporturilor nu ne interesa prea tare, banii strainilor nu se terminau, cat despre deficite, ce sa mai spunem, ca si cand nu ar fi existat. In acel context, problemele pietelor de capital au parut ca picate din cer. Construita pe un bubble imobiliar si finantata de fluxul banilor speculativi, economia Romaniei este foarte vulnerabila si a fost prinsa cu usurinta in vartejul mondial. Marti, premierul Tariceanu dadea vina pe americani si trebuie sa il credem pe cuvant, intrucat avem o guvernare foarte competenta si o clasa politica responsabila, care nu poarta nicio vina pentru socurile pe care le intrevedem. Prin urmare, daca la americani este problema, nu ne ramane nimic altceva de facut decat sa asteptam ca acestia sa isi revina. Sa ne indreptam, deci, atentia asupra americanilor.
Marti, Rezerva Federala Americana (FED) s-a intrunit de dimineata, intempestiv, si a hotarat - pe genunchi - reducerea drastica a dobanzii de referinta cu 0,75 puncte procentuale pana la 3,5%. A fost inca un colac de salvare pentru aventurierii de pe Wall Street care in ultimii ani s-au remarcat prin plasamente cu un grad foarte ridicat de risc. Fara aceasta interventie, dupa caderea pietelor asiatice de la inceputul acestei saptamani, la New York se contura cea mai mare scadere de o zi de la crahul din 1929 incoace. Decizia surprinzatoare a FED-ului a fost in masura sa atenueze panica, dar asteptarile investitorilor sunt, in continuare, pentru intrarea in recesiune, fapt evidentiat de coborarea cu 109 puncte a indicelui principal Dow Jones (DIJA). Intraday a consemnat si valori mult mai scazute, atingandu-se parametrii tehnici care evidentiaza o continuare a trendului descendent. Dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, DIJA a iesit in afara canalului ascendent multianual initiat in 2003, element cu unele conotatii deosebit de negative, in sesiunea de tranzactionare de marti, nivelul de retragere Fibonacci de 38% a fost depasit, ceea ce indica o continuare a deprecierii actiunilor din componenta indicelui pe termen mediu. Aceasta nu exclude o revenire importanta in urmatoarele saptamani. Panica a fost mare, vanzarile au fost fortate pentru imprimarea unei tendinte descendente si exista semnale clare de supravanzare. Deja, probabil, speculatorii de calibru se pregatesc sa incarce pentru a fructifica viitorul rebound. Daca, in perioada urmatoare, stirile negative se vor mai estompa si vom vedea ca micuta Bursa de la Bucuresti va creste impreuna cu americanii, leul beneficiind, la randul sau, de un ragaz binemeritat, sa nu fim indusi in eroare. Indicatorii tehnici ne-au avertizat: fondurile sunt la vanzare. Preturile vor fi ridicate doar pentru un nou val de descarcari. Diminuarea dobanzilor operata de FED este un ajutor nemeritat acordat companiilor, iar banii ieftini aruncati acum in piata (Banca Centrala Europeana a injectat 175 miliarde de euro la inceputul saptamanii) s-ar putea razbuna necrutator, determinand o adancire a dezechilibrelor si o escaladare a inflatiei pe plan international.
Deci unde se opresc americanii? Un prim suport il avem pe nivelul de retragere Fibonacci de 50% aplicat trendului multianual din 2003, in zona 10.800 de puncte. Pe termen lung, daca scenariul recesiunii se confirma, o intoarcere a trendului descendent s-ar putea realiza, in conditiile in care rezultatele companiilor vor sustine fundamental acele paliere de pret, de la 10.000 de puncte, care constituie un prag de suport solid, confirmat in mai multe randuri in anii 2004-2005. El coincide cu retragerea Fibonacci de 61,8%, ceea ce ii confera un mai mare grad de credibilitate, ca posibil punct de revers. Peste un an sau doi, in functie de amplitudinea trendului, probabil ca vom ajunge la aceasta rascruce. O mentinere a indicelui Dow Jones peste acest reper ne-ar da incredere ca economia mondiala reintra pe un ciclu de crestere. O coborare sub acest nivel arunca DIJA in "No Man' Land", un punct de echilibru fiind, din acel moment, foarte greu de gasit. Intreaga lume financiara s-ar clatina atunci si sistemul capitalist%2


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.