CE BEM, CE MANCAM
Valoarea energetica a produsului este foarte mare
Croissantul contine 11 E-uri, doua surse de grasimi hidrogenate si zaharoza in exces. Toate acestea sunt amestecate cu faina si cu alte cateva ingrediente.

Pain D'or - croissant cu crema de cacao 65 g are o lista de ingrediente foarte lunga, majoritatea dintre ele intrand la categoria aditivi alimentari. Lista compozitionala inscrisa pe eticheta cuprinde: "faina de grau, crema de cacao 23%, (zahar, grasimi vegetale hidrogenate, cacao pulbere, lapte praf, praf de ou, emulsifianti: esteri ai mono si digliceridelor cu acizi grasi E471 si alginat de sodiu E 401, aroma, conservant: sorbat de potasiu 0,1% E 202), margarina (ulei vegetal partial hidrogenat, apa, emulsificator: lecitina E 3222, mono si digliceride ale acizilor grasi E 471, conservant acid sorbic E 200, corector de aciditate: acid tartaric E 334 si acid citric E 330, aroma, colorant: betacaroten E 160a ), zahar, unt, praf de ou, dextroza, sare, drojdie, emulsifiant: mono si digliceride ale acizilor grasi E 471, conservat propionat de calciu E 282, aroma". Valorile nutritionale sunt "grasimi 12 g (19%), grasimi saturate 1g 6%, colesterol 11 mg (1%), sodiu 162 mg (7%), carbohidrati 9g (3%), fibre dietetice 2g (10%), zahar 6 g, proteine 3 g".

ANALIZA. Produsul analizat face parte din categoria croissantelor si are un profil nutritional dezechilibrat cu un exces de glucide care imprima o incarcatura glicemica ridicata. De asemenea, are in compozitie o cantitate mare de grasimi, din care o parte sunt reprezentate de grasimile hidrogenate nesanatoase. In acest contex si densitatea calorica a produsului este ridicata, ne previne profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In compozitia croissantului se regasesc si o serie de aditivi alimentari din categoria emulgatorilor, colorantilor, conservantilor, corectorilor de aciditate.

Citeste si:

Conservantii: acid sorbic, sorbat de potasiu si propionat de calciu pot provoca persoanelor sensibile o serie de efecte adverse. Dintre acestea, iritatiile dermice, alergiile, diminuarea simtului olfactiv si gustativ, provocarea de migrene sunt cele mai frecvent intalnite. De asemenea, acidul sorbic distruge pretioasa si rara vitamina B12 absolut necesara bunei functionari a sistemului nervos si fixarii fierului. Contine surse de gluten, lactoza, galbenus de ou.

CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, persoanelor care sufera de afectiuni cardiovasculare, celor cu maladii hepatice, renale, alergicilor, persoanelor care sufera de diferite tipuri de cancer, celor cu afetiuni dermatologice, persoanelor cu boli pulmonare. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie din cauza continutului de gluten. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant. Persoanele cu intoleranta la lactoza si la ou vor testa produsul inainte de a-l consuma.

PrecizariRubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37, sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Precizam ca profesorul doctor Mencinicopschi foloseste doar informatiile de pe eticheta, fara a sti despre ce produs este vorba.