Tabloul pe care oamenii il vad acum n-a mai fost expus in ultimii 18 ani. E o pictura pentru care trebuie sa le “multumim” in egala masura si lui Tariceanu, si lui Basescu. In panza cu pricina, opt dosare ale unor ministri si fosti minis
Tabloul pe care oamenii il vad acum n-a mai fost expus in ultimii 18 ani. E o pictura pentru care trebuie sa le “multumim” in egala masura si lui Tariceanu, si lui Basescu. In panza cu pricina, opt dosare ale unor ministri si fosti ministri stau agatate pe o sfoara care atarna intre Palatul Cotroceni si Ministerul Justitiei si, pe masura ce timpul trece, incep sa semene cu niste ciorapi pusi la uscat. Ori premierul, prin Teodor Melescanu, ori presedintele, ori amandoi au grija ca tabloul sa fie vazut de cat mai multi oameni care trebuie sa creada ca celalalt se face vinovat de faptul ca cei opt nu ajung la institutiile care prin lege trebuie sa decida vinovat sau nevinovat.

Acum avem doua tabere care si-au trimis juristii la razboi in incercarea de a ne arata ce trebuie sa intelegem noi prin sintagma “dosarul cauzei”. Si explica domniile lor si tot explica, de-ti vine sa crezi ca legile Romaniei sunt atat de proaste, incat suporta orice interpretare. Sigur, ar mai putea fi valabila si alta varianta: politicienii nostri au scamatoria in sange si pot face din alb negru si invers cat ai pocni din degete! E limpede ca toti cei implicati in toata aceasta tevatura nu vin si dau declaratii destepte despre ce spune cutare lege sau cutare alineat de dragul de a debloca situatia. Nu cred ca Melescanu i-a trimis presedintelui de doua ori inapoi avizele pentru ca e foarte scrupulos si vrea sa evite eventuale vicii de procedura prin care cei opt, sau macar o parte dintre ei, ar putea fi scapati de judecata pe fond. La fel de bine, nu cred ca presedintelui nu-i convine situatia! Se infrunta doua tabere politice si e evident ca fiecare incearca sa profite cat mai mult de situatia creata pentru a-si discredita adversarul. Liberalii au tot interesul sa acrediteze ideea ca presedintele Traian Basescu blocheaza toate institutiile. Ca accepta sau nu ministri dupa bunul sau plac, si nu dupa criterii clare, ca da avize de cercetare penala pentru demnitari dupa culoarea politica a acestora sau ca are mai mult de-a face cu fuga lui Hayssam din tara decat ne-am imagina noi.

Presedintele nu va scapa ocazia sa demonstreze opiniei publice ca Tariceanu e un ticalos care sacrifica Justitia de dragul grupului de interese care-l sustine, ca promoveaza numai oameni dubiosi si incompetenti si ca a coalizat impotriva sefului statului, ales prin vot direct de cetateni, o intreaga clasa politica imorala, care trebuie aruncata peste bord prin schimbarea sistemului electoral. O lege nescrisa a infruntarilor politice spune ca nu conteaza cine are dreptate, conteaza cine este crezut. Ajungem astfel la ceea ce se masoara prin sondajele de opinie - credibilitatea -, capitol la care lider incontestabil este Traian Basescu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.