Desertul numarul unu in Statele Unite, placinta, beneficiaza de o sarbatoare nationala, celebrata anual, la 23 ianuarie. Americanii folosesc acest prilej atat pentru a consuma si a prepara, impreuna cu cei dragi, deliciosul desert, cat si pentru a organiza sau a participa la concursuri de gatit placinte.

Scopul manifestarii este, dupa cum declara Consiliul Placintei Americane, asociatia organizatoare, de a transmite generatiilor viitoare placerea consumarii si prepararii placintei, un adevarat simbol american. Sortimentul preferat de catre locuitorii Statelor Unite este placinta cu mere, iar pe perioada sarbatorilor de iarna, cea cu dovleac inregistreaza vanzari record.

Originile acestui desert dateaza de pe vremea romanilor, acestia fiind cei care au publicat prima reteta a unei placinte cu blatul din secara si umpluta cu branza de capra si miere. Pe teritoriul Marii Britanii, placinta a patruns in secolul al XII-lea. La inceput, predominau placintele cu carne, iar blatul era mai gros decat umplutura. Se spune ca prima placinta cu cirese a fost facuta pentru regina Elisabeta I. Primii colonisti americani au facut o pasiune deosebita pentru acest desert, iar din secolul al XIII-lea au inceput sa inlocuiasca umplutura din carne cu cea din fructe si mirodenii.