Scandalului Norica Nicolai i-a luat locul Scandalul Teodor Melescanu. Intre presedintie si ministrul Justitiei a avut loc un schimb de epistole in chestiunea avizului dat de presedinte pentru urmarirea penala a opt fosti si actuali demnitari. Fiind

Scandalului Norica Nicolai i-a luat locul Scandalul Teodor Melescanu. Intre presedintie si ministrul Justitiei a avut loc un schimb de epistole in chestiunea avizului dat de presedinte pentru urmarirea penala a opt fosti si actuali demnitari. Fiind vorba de interpretari diferite a unor texte de lege parca dinadins facute ca sa dea posibilitatea mai multor intrepretari, de dimineata pana seara televiziunile de stiri au organizat discutii pro si contra despre cine are sau nu dreptate. Textele invocate trimit insa la o realitate speciala: cea a interpretarilor avocatesti. La un proces de hotar, omul simplu sta cu gura cascata ascultand pe avocati. Si ai lui si ai partii adverse par a avea dreptate. Atat de convingator vorbesc fiecare. La fel se intampla lucrurile si in legatura cu toti cei care au participat la controversa aflata in miezul noului scandal.

In realitate, asa cum scriam in numarul anterior, faptele din ultimul timp se inscriu in logica unei campanii electorale. O campanie ce se defineste deja ca avand drept principali protagonisti Guvernul si PNL pe de o parte, Presedintia si PD-L, pe de alta. Prestatia lui Traian Basescu nu ridica prea multe semne de intrebare. E o repetare, ca trasa la indigo, a prestatiei din campania electorala din 2004, cand era liderul Opozitiei. Astfel, in 2004, Traian Basescu si-a asumat ipostaza de Lider al Opozitiei. In 2008, Opozitia e alcatuita din mai multe formatiuni. Drept urmare, Traian Basescu s-a vazut obligat sa fie Liderul doar a unei formatiuni din Opozitie: PD-L. In cele doua scandaluri s-a putut sesiza o regie bine pusa la punct. Fiecare actiune initiata de Traian Basescu e rapid sprijinita de PD-L. Asumarea posturii de Lider al PD-L, desi este sef al statului constrans de Constitutie sa ramana deasupra bataliei dintre partide, a atins, in cazul Scandalului Melescanu, o identitate exemplara a discursurilor tinute de Traian Basescu si liderii PD-L. Emil Boc si Elena Udrea au acuzat pe Teodor Melescanu de abuz in serviciu. Seful statului s-a grabit sa repete acuzatia la sosirea de la Tbilisi.

Cele doua saptamani de campanie electorala au profilat si strategia lui Traian Basescu in calitatea sa de lider al PD-L. Prin toate notele sale, ea o repeta pe cea dusa in 2004 impotriva PSD, ca lider al Aliantei D.A. Astfel:

1) Identificarea PNL, ca si in cazul PSD, cu un partid al coruptilor. Operatiunea a fost inceputa cu mult inainte de luna ianuarie a lui 2008. In numeroase interventii TV, Traian Basescu a denuntat ceea ce el a numit dependenta PNL ca partid de guvernamant de grupurile de interese nelegitime. Sub acelasi semn, la ordinul Cotrocenilor, tulusii de la DNA au insailat dosarele de urmarire de urmarire penala ale unor demnitari ai PNL. Lansarea cu huiet a listei celor opt a avut drept tel secret pe de o parte reamintirea ca PNL e un partid al coruptilor, iar pe de alta parte, plasarea PNL alaturi de PSD in constiinta colectiva.

2) Identificarea PNL cu un partid care, asemenea PSD, isi apara coruptii de bratul legii, E o identificare inceputa inca din 2005 prin dezvaluirile Elenei Udrea privind interventiile lui Calin Popescu Tariceanu in favoarea lui Dinu Patriciu. Scandalul navetei dosarelor din aceasta luna a fost creat de Traian Basescu pentru a arata electoratului ca PNL blocheaza anchetarea penala a unor demnitari ai sai.

3) In 2004, identificand PSD cu partidul-stat, Traian Basescu a jucat cu brio teatrul victimei luptei sale neprihanite. Exagerand pana la grotesc ceea ce i se intampla, liderul Aliantei nu inceta sa se prezinte drept un Arhanghel al luptei impotriva coruptiei. Chiar daca acum e cel mai puternic om din Romania, in aceasta campanie electorala, el repeta figuratia din 2004. Bietul Teodor Melescanu a fost infatisat ca un Dictator care-l blocheaza pe luptatorul anticoruptie.

4) In 2004, Traian Basescu a folosit impotriva PSD un discurs violent, impaunat cu amenintari si calomnii. Continuand o politica dusa in trei ani de mandat, Traian Basescu nu si-a precupetit injuraturile la adresa lui Teodor Melescanu si s-a dedat la deja celebrele sale dezvaluiri.

5) In 2004, Traian Basescu a folosit impotriva PSD comedia anticomunismului feroce. Aparent, el n-a apelat la acest truc impotriva PNL. Aparent, doar. Pentru ca, preluand rapid tema anticomunista si antisecurista a PNL, el s-a situat pe pozitii mult mai radicale decat PNL. Anul electoral 2008 aduce cu sine o premiera in istoria campaniilor electorale postdecembriste si, intr-un fel, in istoria recenta a Europei: seful statului e in Opozitie!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.