S.O.S.- Farmacia naturii este pe cale de disparitie
Unele medicamente contra bolilor cardiovasculare sau cancerului ar putea disparea din farmacii. Aceasta, deoarece plantele din care sunt extrase substantele active sunt pe cale de dispariti

S.O.S.- Farmacia naturii este pe cale de disparitie
Unele medicamente contra bolilor cardiovasculare sau cancerului ar putea disparea din farmacii. Aceasta, deoarece plantele din care sunt extrase substantele active sunt pe cale de disparitie.

Aproape 5 miliarde de persoane din intreaga lume apeleaza la plantele medicinale, arata BBC. Iar aproape jumatate dintre medicamentele pe care ni le prescriu medicii contin substante extrase din plante. Un studiu coordonat de Asociatia Internationala de Protectie a Plantelor avertizeaza ca aproximativ 400 de plante medicinale sunt pe cale de disparitie din cauza poluarii si a distrugerii padurilor. Aceasta in conditiile in care cele mai bune medicamente aparute in ultimii 25 de ani au la baza compusi provenind din natura.

LISTA. Potrivit expertilor, patru plante medicinale - tisa, cactusul Hoodia, magnolia si brandusa de toamna - prezinta risc crescut de a disparea in viitor. Prima pe lista este o specie de tisa din zona Pacificului. Din scoarta acesteia este extras paclitaxelul, o substanta folosita la producerea taxolului (medicament contra cancerului). In categoria plantelor cu risc de disparitie se incadreaza si cactusul Hoodia, care creste in Namibia si care este socotit de perspectiva in fabricarea pastilelor pentru slabit. De asemenea, mai multe specii de magnolii sunt in pericol din cauza modificarilor climatice. Magnolia este larg utilizata de medicina chineza in tratamentul cancerului, al dementei senile si al afectiunilor cardiovasculare. Ultima planta medicinala din grupul celor patru este brandusa de toamna, din care sunt extrase substantele active ale unor medicamente contra podagrei si leucemiei.

"Disparitia unor plante medicinale pune sub semnul intrebarii si aparitia in viitor a unor medicamente mai bune. Este posibil ca unele medicamente contra cancerului sau HIV sa moara inainte sa fie gasite", arata Richard Leigh, reprezentantul Asociatiei farmacistilor din Marea Britanie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.