Notoriu este ca medicii din Romania sunt prost platiti. Binecunoscut este si ca multi pacienti isi trateaza medicul cu atentii mai mari sau mai mici. Dar de aici pana la legalizarea acestor atentii prin impunerea de taxe unor cetateni care oricum platesc o asigurare medicala distanta este mare. Este ca si cum s-ar face din medici o categorie discriminata pozitiv (iar atunci cum sa nu pretinda si alti salariati de stat acelasi drept de a fi mituiti, ca sa spunem mai pe sleau...).
Pe buna dreptate deci organizatia Transparency International Romania respinge intr-un comunicat orice reglementare care ar legaliza mita. Statul poate majora asigurarile sociale de sanatate, dar acceptarea coruptiei ca metoda de imbunatatire a prestatiilor medicale este imorala; este ceea ce declara presedintele acestei organizatii, Victor Alistar.
O propunere paralela a fost avansata de Ministerul Sanatatii in sensul ca banii de spaga sa fie platiti insa Ministerului Sanatatii recte spitalului in care pacientul este tratat.
Adevarul este ca orice legalizare/reglementare de catre stat a unor plati nedatorate socheaza morala publica - chiar daca nu face decat sa recunoasca o situatie existenta.
Concluzia: nu ramane decat sa se inchida ochii asupra atentiilor benevole ale pacientilor; pana cand? Prin cresterea asteptata si sperata a potentialului material - al statului si cetatenilor - nevoile medicului si ale pacientului vor fi satisfacute odata. Totul depinde de economia nationala... Pe de alta parte, e bine de stiut ca si in bogata Germanie exista doua feluri de asigurari de sanatate diferentiate. In functie de venitul si vointa fiecaruia.