Evita scandalurile. Are un mesaj pozitiv, inspirational. Il cheama Barack Obama. Sau Liviu Negoita.

Batalia electorala din SUA se da intre doua feluri de politicieni: „de plastic" sau „din rarunchi". Atit Hillary Clinton, cit si Mitt Romney fac parte din categoria politicienilor-Barbie. Arata „cum trebuie", spun „ce trebuie", in functie de sondajele de opinie si de sfaturile consilierilor. Pentru ca impresia generala era ca, dupa Bush Jr., „trebuie" un presedinte la fel de bataios, ambii si-au inceput campaniile pe un ton agresiv. Evolutiile neasteptat de bune ale lui Obama, in tabara democratilor, respectiv cele ale lui McCain sau Huckabee in cea republicana, „in ciuda" campaniilor decente, le-au dat planurile peste cap, obligindu-i (inca o data) la reconfigurarea mesajului. Dupa opt ani de Bush, electoratul pare satul de scandal si isi doreste un presedinte capabil sa vindece o America divizata. Normal, politicienii de plastic au preluat din zbor ideea.

Pe malurile Dimbovitei, desi contextul e, mutatis mutandis, asemanator, putini par capabili sa anticipeze viitoarele tendinte. Ai nostri sint inca intepeniti in modelul politicii confruntationale, impamintenit, cu atita succes, de catre Traian Basescu. Or, ca orice model, si acesta are o perioada de expirare, dupa care incepe sa puta, iar lumea sa strimbe din nas. Nu-i poti cere electoratului sa ramina pe vecie in paradigma strimta a lui sau-sau: „alb sau negru", „ingeri sau demoni". Pina si in povesti, inclestarile dintre bine si rau au o limita: „zi de vara pina-n seara". La asfintit se gaseste vreun corb milostiv (sau plictisit?) care sa-i aduca eroului citiva stropi de apa vie, suficienti pentru a transa disputa, eventual dimpreuna cu un cap.

Paradoxal, una dintre putinele exceptii de la regula „ori-ori" se gaseste in tabara celui mai „radical" partid - PD-L. Liviu Negoita e un politician senzational tocmai datorita lipsei de senzationalism. In vacarmul declaratiilor belicoase sau mistocaresti, primarul sectorului 3 exceleaza doar la capitolul normalitate. Isi vede de treaba, isi cheltuieste constiincios banii, nu alearga dupa publicitate, refuza sa atace la baioneta si crede ca spiritul comunitar incepe cu vopsirea bancutelor din parcuri.

Nu stiu cind valul normalizarii va ajunge si pe malurile Dimbovitei. Stiu, insa, ca - mai devreme sau mai tirziu - o va face. Si-atunci un politician precum Negoita se va gasi pe creasta lui.

Alin Fumurescu preda stiinte politice la Universitatea din Bloomington, Indiana