Codrut Seres avertizeaza asupra tentatiei pomenilor electorale in 2008
Codrut Seres, presedintele Consiliului Executiv al PC, atrage atentia asupra faptului ca, cu cat este mai scumpa o campanie pentru castigarea unei primarii, cu atat mai mul

Codrut Seres avertizeaza asupra tentatiei pomenilor electorale in 2008
Codrut Seres, presedintele Consiliului Executiv al PC, atrage atentia asupra faptului ca, cu cat este mai scumpa o campanie pentru castigarea unei primarii, cu atat mai mult aceasta va afecta ulterior buzunarele contribuabilului.

Jurnalul National: Cum va fi anul 2008 pentru partidul dumneavoastra? Codrut Seres: Din punct de vedere politic anul 2008 va fi oricum mai dificil decat toti ceilalti ani de pana acum din doua motive principale: este an electoral si exista tentinta de a fi date pomeni electorale si respectiv de a lustrui saracia existenta in acest moment, eventual de a prezenta o noua fata a Romaniei la summit-ul NATO din februarie si in al doilea rand pentru ca anul 2008 a inceput cu continuarea razboiul intre palate. Acest razboi excede deja orice limite ale judecatilor rationale si cei doi combatanti, presedintele si premierul, nu vor renunta pana in momentul in care unul dintre ei va cadea de pe functia pe care o detine. In 2008 va continua razboiul presedintelui cu Guvernul si pe masura acestui conflict vom avea si institutii nefunctionale si mult haos si mai mult ca oricand justitie televizata. In plus, ca si pentru restul partidelor si pentru PC va fi un an dens in provocari electorale. Iar aici cred ca europarlamentarele au aratat clar ca acolo unde exista organizare si o comunicare disciplinata cu electoratul la nivel local se pot atinge rezultate bune. PC a avut o foarte buna activitate parlamentara oferind raspunsuri pentru multe dintre problemele electoratului, iar asta trebuie mai bine comunicat oamenilor. Cred, si asta este si una dintre prioritatile personale, ca este necesar un plan riguros de comunicare directa cu oamenii, la nivel local.

In acest context, PC incotro se va indrepta? La inceputul acestui an si pe parcursul lui PC va suferi modificari substantiale. La sfarsitul lunii ianuarie vom alege o noua conducere si in acest context ceea ce este important este ca echipa de conducere care va fi instalata sa fie unita si sa colaboreze strans cu liderii judeteni. Cred ca cresterea rolului liderilor judeteni in deciziile politice si in cele executive ar trebui sa fie primordiala in urma congresului din 27 ianuarie. Decizie comuna si responsabilitate impartita sunt prioritare pentru viitoarea conducere a PC. In al doilea rand, PC la alegerile locale din acest an are de aparat rezultatul bun realizat in 2004 la alegerile locale, atunci cand am reusit aproape 7%. Cred ca este foarte important pentru noi sa ne desemnam candidati cu o buna reputatie pentru municipiile resedinta de judet dar si in celelalte localitati. Marea provocare pentru colegii mei este ca toti cei care doresc sa faca o cariera politica de succes sa isi asume candidatura in alegerile locale pentru functiile de primari sau consilieri, pentru ca din ce in ce mai mult batalia politica trebuie dusa mai ales la nivel local, practic, in slujba cetatenilor, unde, mai devreme sau mai tarziu va ajunge si ceea ce se numeste putere reala.

Veti aduce candidati noi sau veti rula candidatii de pana acum? Bineinteles ca vor fi si fosti candidati dar si altii noi pentru ca PC, asa cum a dovedit si recent prin venirea deputatului Vlad Hogea, are capacitatea de a atrage catre sine oameni bine pregatiti. Vom vedea prin sondaje daca acestia sunt bine pozitionati din punct de vedere al perceptiei publice. Sondajele vor fi definitorii cel putin pentru municipiile resedinta de judet. Aceste alegeri vor spulbera multe dintre miturile administratiei locale si la primarii si la consilii. Tineri cu un proiect concret de management local vor scoate din uz figurile consacrate. Iar din acest punct de vedere PC va veni cu o oferta buna.

Sunteti pregatiti pentru varianta votului uninominal la parlamentare? Aveti candidati viabili cu forta financiara pentru a face fata unui asemnea scrutin? Pot sa va spun ca PC este pregatit sau va fi pregatit la momentul votului uninominal pentru acest proiect de vot. Paradoxal, noi credem, spre deosebire de alte partide, ca votul uninominal ar putea sa ne avantajeze pentru ca s-a dovedit faptul ca PC a avut oameni de valoare cand a fost sa-i nominalizeze in Guvern sau in executivul local si de asemenea PC a dovedit prin initiativele legislative depuse in Parlament ca are idei, ca are oameni capabili sa puna acele idei in practica.

Ati stabilit o strategie pentru cele doua scrutine? Strategia este in pregatire, niciodata nu ne-am facut publice strategiile pe care le-am urmat si nu vom face asta nici acum. La locale participam singuri, nu gandim nici un fel de alianta preelectorala cu nimeni, dorim sa ne dovedim forta in alegerile locale iar dupa momentul alegerilor locale va trebui sa tinem cont si de ce se va intampla pe scena politica romaneasca, daca vor exista aliante daca dimpotriva vor fi participari individuale pe liste ale tuturor celorlalte partide.

Veti apela la consultanti straini? Nu. Incep sa cred ca aducerea consultantilor straini este un fel de poveste cu zane. Ceea ce conteaza este oferta politica, cat de bine raspunde ea problemelor electoratului si candidatii care prezinta acea oferta, corectitudinea lor, dorinta lor de a face ceea ce promit. Acestea sunt lucrurile importante. Faptul ca poti apela la specialisti care sa te ajute sa descifrezi mai corect sondajele de opinie sau ce spune mass-media la un moment dat, este totusi un aspect secundar. Vom folosi si noi expertiza unor astfel de specialisti pe partea de cercetare si interpretare a sondajelor, dar ei vor fi romani. Romanii cunosc mai bine ce se intampla aici si iti pot atrage atentia mai usor la un curent de opinie sau o problema a electoratului.

Vorbeati despre o posibila alianta preelectorala dupa locale. La ce partide va ganditi? Spuneam ca nu vom face aliante preelectorale inainte de locale. Daca vorbim de dupa locale parerea mea este ca in Romania batalia politica se va structura in doua tabere: cei pro si cei contra domnului Traian Basescu. Este evident ca PC nu poate sa fie in tabara pro si ca atare ne vom regasi in acea tabara care va fi, hai sa nu zicem pro sau contra Traian Basescu, sa spunem pentru apararea Constitutiei si a valorilor democratice si cred ca in acesta tabara ar trebui sa se regaseasca PC.

Care este suma minima pe care trebuie sa o cheltuie un partid in campania electorala pentru a depasi pragul electoral sau pentru a castiga, sa zicem, 10 primarii? Daca ar fi sa facem un calcul ar trebui sa vedem cat au cheltuit partidele in campanie pe vot la europarlamentare, adica 2,3,4 euro pe vot. Urmand acest algoritm putem sa facem un calcul, sigur tinand cont si de marimea orasului, pentru ca una este un oras ca si Zalaul cu cateva zeci de mii de alegatori si altul este cazul Bucurestilului in care sunt mult mai multi alegatori. Plecand de aici putem estima care vor fi sumele investite si in aceasta campanie. Nu stiu cat se va cheltui, dar pot sa va spun cu siguranta ca miza alegerilor locale este foarte mare si de multe ori cand este vorba de mize importante unii politicieni sunt dispusi sa faca multe pentru a castiga. Asa se creeaza datoriile pe care apoi le platesc cetatenii. Cine contribuie, de exemplu, cu 200.000 de euro in campanie in judetul Cluj, vrea lucrari de constructii de 500.000 euro. Restul se stie.

Daca ati putea cati bani ati arunca in campania electorala pentru a castiga alegerile parlamentare si locale? E absurd sa spui ca o campanie electorala nu costa. Dar o campanie electorala nu implica sub nici o forma numai efort financiar. Oamenii si ceea ce spun ei sunt mai importanti. In plus, cetatenii trebuie sa inteleaga ca acolo unde candidatul pune 100 de afise pe metru patrat este posibil ca 50 dintre ele sa le plateasca din bugetul local. Daca as investi ceva nelimitat in campanie atunci asta ar fi timpul pentru mers din usa in usa.

Concret, cati bani veti aloca dumneavoastra cu scopul de a deveni primar la Baia Mare? Tot 2-3 euro pe vot? Undeva la 4-5 euro pe vot. Ar trebui facut un calcul cu privire la participarea la vot care, pentru locale, e undeva la 50% sau 55%, multiplicat cu numarul de alegatori in Baia Mare sunt circa 140.000 pe listele permanente, ar insemna undeva 70.000 la vot inmultit cu 4 ar trebui sa insemne vreo 280-300.000 de euro daca vrei sa castigi o primarie cum este Baia Mare. Nu stiu. Nu vreau sa cumpar voturi, vreau sa conving pentru voturi. Nu exclud costul material, pentru ca ar insemna sa fiu populist sau naiv. Dar vreau sa fie foarte clar ca am de gand sa prezint cateva proiecte despre care eu cred ca sunt indraznete si realiste. Si mai ales sa spun cum am sa le fac. Si am sa mai fac ceva. Am sa spun cat cheltuiesc eu in campanie si am sa-i rog si pe ceilalti sa spuna.

Credeti ca va reusi un partid sa obtina majoritatea sau vom avea din nou o coalitie de guvernare dupa alegerile parlamentare? Cred ca in Romania a trecut vremea partidului unic, a partidului- stat cred ca vom avea multa vreme de acum inainte coalitie. Cine va castiga? Mi-as dori sa fie acea coalitie care sa apere valorile democratiei si valorile constitutionale si care sa sanctioneze orice incercare de concentrare excesiva a puterii in mana unui grup restrans sau chiar a unei singure persoane.

Ce partide vedeti intr-o astfel de coalitie care sa faca guvernul? E delicat si dificil in acest moment pentru a stabili aliante. Cred ca este obligatoriu pentru acest partid prezidential, PDL, sa-si gaseasca un colaborator, sa nu uitam ca PDL este izolat practic in acest moment pe scena politica. Ramane de vazut ce va face UDMR, ramane de vazut ce rezultate vor fi dupa locale, este foarte posibil ca unele partide nedepasind acel 5% la locale sa fie parasite de membri si aici ma gandesc la PRM sI la PNG. Practic, orice astfel de coalitie trebuie structurata in jurul unui program. Depinde daca PSD se va orienta catre PDL sau catre PNL sau daca PNL se va orienta catre PSD sau dimpotriva se va impaca cu fostii aliati deveniti dusmani, sunt foarte multi de "daca”.

Daca vi se va cere sau situatia este fara iesire ati intra la guvernare cu o formatiune cu care nu v-ati fi dorit niciodata sa colaborati. Daca ma intrebati pe mine personal raspunsul ar fi categoric nu. Insa, dincolo de opiniile personale lucrurile trebuie structurate in jurul unui program politic. Din punct de vedere docrinar, PC va sustine numai proiectele convergente cu acele idei care sustin traditional actiunea noastra politica.

In situatia in care PC ar castiga alegerile parlamentare aveti pregatit un premier? Da.

Pe cine? Lasati-ne sa castigam alegerile mai intai. Nu cred ca ar fi o problema sa alegem unul dintre parlamentarii actuali ai PC care au o buna experienta si expertiza in domeniul economic si in zona afacerilor, dupa cum se stie, un prim- ministru, de obicei, trebuie sa stapaneasca farte bine domeniul economic.

Dintr-o eventuala functie de secretar general al PC cu care dintre cei trei candidati la presedintie ati prefera sa lucrati? Toti trei sunt oameni valorosi. Pe Sabin Cutas il cunosc de aproape 10 ani si intr-un fel sunt cel care l-am convins sa-si asume o cariera politica la alegerile parlamentare din 2004, il apreciez foarte mult, Florin Anghel are multa experienta in administratia locala, are si experienta electorala, iar Daniela Popa are o buna experienta parlamentara, impreuna cu ea am lucrat la campania PUR din 2004 iar rezultatele au fost din cele mai bune. Voi face cunoscut la congres candidatul cu care as prefera sa lucrez daca voi deveni secretar general. Doresc insa sa spun ca eu cred ca Daniela Popa poate oferi, in afara experientei politice, si garantia unui proiect de coordonare si mobilizare a organizatiilor, care sa raspunda optim presiunii timpului scurt de pana la alegeri. Interviu Codrut Seres - Audio


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.