Ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, a dispus ieri trimiterea catre procurori a documentatiei primite de la Administratia Prezidentiala in cazul celor opt fosti si actuali ministri, cu mentiunea ca ministrul Justitiei isi declina or
Ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, a dispus ieri trimiterea catre procurori a documentatiei primite de la Administratia Prezidentiala in cazul celor opt fosti si actuali ministri, cu mentiunea ca ministrul Justitiei isi declina orice fel de responsabilitate in cauza. Documentele au fost trimise ieri Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directiei Nationale Anticoruptie, a precizat Ministerul Justitiei, intr-un comunicat. Amintim ca presedintele Basescu l-a avertizat, luni, pe ministrul Melescanu ca un eventual refuz al trimiterii catre Ministerul Public a solicitarilor de incepere a urmaririi penale a celor opt, reprezinta un abuz in serviciu pe care nu va ezita sa-l sanctioneze.
"Ministrul Justitiei nu cenzureaza actele presedintelui Romaniei, nu a dorit si nu doreste sa tergiverseze sau sa blocheze cererile inaintate de catre seful statului, ci numai respectarea procedurilor, asa cum sunt prevazute de Legea nr.115/1999 privind raspunderea ministeriala", a precizat ministerul, in comunicatul de presa difuzat ieri seara. Potrivit documentului, ministrul Melescanu si-a preluat functia "cu intentia clara de a respecta legea in toate imprejurarile si ramane consecvent acestui deziderat", inclusiv in privinta procedurii care trebuie urmata in cazul celor opt fosti si actuali ministri pentru care a fost ceruta declansarea procedurilor legale pentru inceperea urmaririi penale. "Teodor Melescanu isi intelege atributiile de natura administrativa care deriva din lege si precizeaza ca va respecta intru totul independenta magistratilor care lucreaza la cazurile respective", se arata in comunicat. Ministerul reitereaza pozitia conform careia la documentatia care insotea cererile de declansare a procedurilor legale pentru inceperea urmaririi penale, trimisa ministrului Justitiei in data de 16 ianuarie 2008, trebuiau atasate si dosarele cauzelor, amintind si de interpretarea Cotrocenilor care sustin ca dosarul cauzei este format numai din documentele constituite la Presedintie si trimise initial ministrului Justitiei. "Avand in vedere aceasta situatie, domnul Teodor Melescanu a dispus trimiterea catre organele competente a documentatiei primite de la Administratia Prezidentiala in data de 16 ianuarie a.c. si face, in mod public, mentiunea ca ministrul Justitiei isi declina orice fel de responsabilitate in cauza", se precizeaza in comunicat.
Somatia prezidentiala
Seful statului l-a avertizat sever luni pe ministrul interimar al Justitiei sa transmita catre Ministerul Public solicitarile de incepere a urmaririi penale a opt fosti si actuali ministri. Traian Basescu l-a atentionat pe Teodor Melescanu ca un eventual refuz reprezinta, in opinia sa, abuz in serviciu. "Domnule ministru, va solicit sa respectati Constitutia Romaniei, independenta Justitiei si sa nu intarziati aplicarea legii atunci cand este vorba despre oameni politici. De asemenea, va atrag atentia ca nu aveti atributii privind verificarea legalitatii actelor presedintelui, ci doar verificarea legalitatii actelor Guvernului", i-a transmis presedintele ministrului interimar. "Avand in vedere ca in momentul de fata impiedicati indeplinirea unei prerogative a presedintelui Romaniei, va solicit sa va limitati la atributiile legale pe care le aveti, transmitand solicitarile mele de incepere a urmaririi penale catre Ministerul Public impreuna cu referatele procurorilor de caz si cu cererile formulate de Procurorul General si procurorul sef DNA, documente ce se afla in posesia dumneavoastra. Va atentionez ca in caz contrar ati savarsi un abuz in serviciu si nu voi ezita sa actionez, in baza prerogativelor legale si constitutionale pe care le am, in vederea normalizarii situatiei", a subliniat seful statului. In privinta interimatului de la Justitie, liberalii nu au actionat ieri in nici un fel, ramanand in picioare sustinerea pentru Norica Nicolai si posibilitatea de a sesiza Curtea Constitutionala in vederea solutionarii litigiului inter-institutional.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.