Unda de soc de pe pietele internationale a atins din plin Romånia, Bursa de Valori resimtind din plin efectele crizei economice globale. Criza s-a suprapus pe piata interna cu prabusirea monedei nationale, al carei curs se afla in plina corectie, dupa cum afirma analistii economici. Efectele acestor evolutii sunt resimtite de fiecare romån obligat sa achite facturi tot mai mari la utilitati, sa plateasca mai scump alimentele, dar si rate majorate la creditele contractate din banci. In timp ce romånii stau cu ochii pe evolutia cursului de schimb, Guvernul tace, iar guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, incearca sa argumenteze ca leul nu e definitiv infrånt, ba chiar ar putea sa-si revina la un moment dat.

„Ultimele evolutii ale leului sunt determinate in primul rand de fundamentele economice care se deterioreaza. Deficitul a crescut, la fel si inflatia. Exista si o componenta conjuncturala data de criza internationala, care da amplitudine deprecierii monedei nationale. Pana cand fundamentele economice nu se vor imbunatati, nu cred ca exista motive pentru redresarea leului“, ne-a declarat Liviu Voinea, dire ctorul general al Grupului de Economie Aplicata (GEA). Intrebat ce masuri ar trebui sa ia Guvernul in contextul actual pentru a transmite un semnal pozitiv pietelor internationale, analistul a opinat ca ar fi absolut necesar sa fie anuntat un plan de masuri pentru reducerea deficitului bugetar.

„Pe de alta parte, poate ca ar fi bine ca BNR sa ia masura reducerii dobanzii de interventie, pentru a demonstra ca asteptarile inflationiste sunt reduse. Altceva e greu de facut“, a spus Liviu Voinea. In opinia sa, alte masuri ce ar putea fi luate de Guvern in contextul actual de criza sunt reducerea cheltuielilor administrative sau cresterea unor venituri bugetare, precum cele din acciza pe produsele de lux. Acest fapt ar determina, automat, o reducere a deficitului comercial urias al Romaniei. „In acest moment, nu este esential ca un astfel de plan sa dea rezultate imediate, insa e foarte important ca autoritatile sa transmita un semnal pozitiv“, crede Liviu Voinea. Analistul atrage atentia ca cel mai dramatic efect al crizei actuale poate fi incetinirea cresterii economice.

„Se poate ajunge la o crestere economica de 3%-3,5%, in loc de 6%, pentru ca sursa principala a avansului economiei in Romania este consumul pe credit. Anuntata crestere a dobanzilor bancare va limita creditarea. Daca si BNR va lua masuri de limitare a consumului pentru a scadea inflatia, cresterea economica va avea de suferit“. Liviu Voinea considera ca o eventuala crestere a dobanzii de interventie de catre banca centrala in sedinta din 4 februarie nu va schimba cu nimic situatia actuala.

'E o corectie normala>>
„Este o intrare in normalitate, pentru ca era anormal atunci cand leul crestea si nu avea de ce. Din acest motiv, nu cred ca e cazul sa se incerce o stopare a deprecierii monedei nationale, pentru ca trebuie sa se ajunga la un curs de echilibru si abia apoi sa se faca interventii in sus sau in jos. Acum, cursul de schimb face o corectie necesara“, ne-a declarat analistul economic Ilie Serbanescu. In opinia sa, Guvernul este nerealist daca sustine in continuare ca evolutia economiei nationale nu este afectata de politica interna. „Ma tem ca a fost asa, dar nu mai e. Dimpotriva, vine o perioada in care economia va depinde foarte mult de ce fel de politici se fac. S-ar putea sa fi ajuns cutitul la os“, a spus analistul.

Ilie Serbanescu apreciaza ca o eventuala interventie a BNR pe piata valutara este „pe muchie de cutit“, pentru ca, in cazul in care nu reuseste, „se intra intr-o morisca in care doar s-ar consuma rezervele substantiale acumulate de banca centrala“. „Nu este exclusa o interventie, nu ar fi nici rea, pentru ca nu e rau sa se opreasca o degringolada“, a spus Serbanescu. Analistul considera ca Executivul nu are alte solutii pentru redresarea economiei decat reducerea cererii interne si o eventuala crestere a taxelor si impozitelor. „Pana cand nu se va reduce consumul, nu se va produce o corectie a cursului de schimb. Iar asta e greu de facut, pentru ca Romania e membru al UE si al Organizatiei Mondiale a Comertului. Din aceasta pozitie nu poate ataca importurile si nici nu poate sa-si protejeze in vreun fel exporturile. Totusi, nu exista alta solutie decat strangularea cererii interne, care e asigurata prin importuri“, a spus Serbanescu.

Isarescu: Sa nu cantam prohodul leului
Moneda nationala va reusi sa se stabilizeze si chiar sa revina, dupa deprecierea mai accentuata din ultimele doua luni, care a fost determinata atat de iesiri de capitaluri volatile, dar mai ales de cheltuielile bugetare foarte mari, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.“Privind ceea ce se intampa pe piata valutara, cred ca leul are forta de redresare si, de la un anumit moment, el va reveni. E evident ca leul a fost afectat, nu i-a priit, a avut de suferit de pe urma agitatiilor de pe pietele internationale, dar si de pe piata interna“, a spus Isarescu, citat de Mediafax.

Guvernatorul BNR este de acord ca au loc iesiri de capitaluri volatile, reflectate mai ales de ceea ce se intampla pe piata de capital de la Bucuresti, dar a aratat ca aceste evolutii au loc pe fondul unei „slabiciuni“ a economiei romanesti, respectiv cheltuirea masiva a banilor la finele anului.

„Este un obicei pacatos ca in ultimele doua luni sa se concentreze cheltuielile bugetare. Ministrul Finantelor a aratat ca la nivelul autoritatilor locale s-a cheltuit peste 1% din PIB. Cheltuieli de asemenea valoare in numai zece zile au impact pe piata valutara“, a explicat Isarescu. El a afirmat ca fara aceste sume introduse in piata la finele anului, leul nu s-ar fi depreciat atat de puternic. Pe de alta parte, Isarescu a explicat ca si mediul privat a avut un aport semnificativ prin consumul de la finele anului, numerarul in circulatie din decembrie majorandu-se cu circa 30%.

Intrebat daca mai recomanda romanilor sa mizeze pe moneda nationala, guvernatorul BNR a punctat ca, in primul rand, a „miza pe leu nu aduce riscuri“, referindu-se la riscul valutar. Isarescu a aratat ca miza pe leu trebuie privit intr-o ecuatie in care sa fie luat in calcul atat cursul, cat si diferentialul de dobanda.

BNR ar putea interveni si de doua ori pe zi in piata monetara
Banca centrala reuseste cu greu sa atraga excesul de lichiditate din piata interbancara, rezultat dupa cheltuielile bugetare mari din ultimele doua luni ale anului trecut, si ar putea sa opteze chiar pentru doua operatiuni de sterilizare pe zi, a mai declarat Mugur Isarescu. „BNR intervine pe piata aproape zilnic si tot nu reuseste sa atraga toata lichiditatea intrata in piata la finele anului trecut. Probabil ca vom interveni si de doua ori pe zi“, a spus Isarescu. El a aratat ca depozitele atrase din piata de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) nu pot fi considerate operatiuni de sterilizare, intrucat sumele sunt stranse pentru a fi cheltuite, deci reintroduse in piata interbancara. Isarescu a adaugat ca operatiunile de sterilizare trebuie privite in dinamica, si nu intr-o corelatie imediata si directa cu evolutiile cursului. „Chiar daca suntem ingrijorati, actionam cu calmitate. Nu cu bocete sau cantand prohodul leului vom rezolva situatia“, a mai spus guvernatorul BNR, facand referire la declaratiile pesimiste ale unor analisti economici.Guvernatorul apreciaza ca moneda nationala va reusi sa se stabilizeze si chiar sa revina, dupa deprecierea mai accentuata din ultimele doua luni, determinata atat de iesiri de capitaluri volatile, dar mai ales de cheltuielile bugetare foarte mari.

Creditele s-au scumpit. Urmeaza leasingul
Criza valutara i-a lovit in plin pe clientii bancilor, care sunt nevoiti sa plateasca sume consistente in plus la ratele aferente creditelor contractate in lei sau in valuta. Luni, cea mai mare banca din Romania, BCR, a anuntat ca a majorat dobanzile la creditele in lei si valuta cu 0,5 puncte procentuale, ca urmare a modificarii dobanzii de interventie de catre BNR si a evolutiei pietelor financiare internationale, care au determinat o crestere a costurilor de finantare. Potrivit analistilor, e o chestiune de zile sau chiar ore pana cand si celelalte banci de pe piata vor lua aceeasi masura. De altfel, jucatorii din piata estimeaza ca BNR va urca cu inca o treapta - pana la 8,5% - dobanda de politica monetara in sedinta din 4 februarie.

Tot ieri, au aparut primele informatii cu privire la scumpirea leasingului, pe aceleasi considerente. Directorul executiv al Unicredit Leasing, Septimiu Postelnicu, a declarat pentru NewsIn ca dobanzile practicate pe piata de leasing din Romania vor urca, in medie, la 8,5% in acest an, de la 7,5% in 2007, din cauza cresterii costurilor de refinantare pe plan interrnational. „Costurile de refinantare au crescut destul de mult inca din septembrie 2007, iar noi am incercat sa temperam aceasta crestere pe care am suportat-o partial din profit, dar am ajuns la momentul in care trebuie sa o reflectam catre piata“, a precizat Postelnicu. Acesta a adaugat ca in urmatoarele sase sau sapte luni va urma o crestere „in bloc“ a dobanzilor, la mai multe companii de leasing, in special la cele mari. „Dobanzile nu urca din cauza cresterii componentelor de profit, ci datorita scumpirii refinantarilor la nivel european“, a explicat Postelnicu, care a adaugat ca acest fenomen se regaseste si pe piata bancara romaneasca. El a mai spus ca sunt companii care si-au anuntat deja cresteri ale dobanzilor si, in curand, va anunta si Unicredit Leasing o majorare a dobanzilor „deoarece presiunea este foarte mare“.

„Pentru primele sase luni, nu vom depasi nivelul de 8-8,5%, dar surprize pot aparea oricand in aceasta perioada“, a mai spus Postelnicu. „Totul depinde de piata internationala“, a adaugat el. „Cel putin in zona leasingului auto vom vedea dobanzi de peste 8- 8,5%, ca dobanzi standard in prima jumatate a lui 2008, iar in cazul in care refinantarile internationale vor reveni la un nivel similar din anii trecuti, vom ajusta si noi nivelul dobanzilor pe piata romaneasca de leasing“, a mai spus Postelnicu.

Costurile de refinantare din zona europeana au ajuns sa creasca cu peste 100 de puncte de baza - care reprezinta un plus de 1% - „o crestere destul de mare, care poate distruge componenta de profitabilitate“, considera directorul executiv al Unicredit Leasing.

Bancherii nu cred ca euro va ajunge la 4 lei in acest an
Moneda nationala ar putea reveni la o cotatie de 3,50 lei/euro catre sfarsitul lui 2008, in timp ce un curs de 4 lei pentru un euro este putin probabil, date fiind consecintele inflationiste pe care le-ar produce, a declarat, ieri, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel. „Un curs de 4 lei pentru un euro este extrem de improbabil, in primul rand datorita intaririi politicii monetare, care va suscita in a doua parte a anului o corectie“, a spus Lucian Anghel, in cadrul conferintei de lansare a Equity Romanian Country Report. Economistul sef al BCR a precizat ca la valoarea actuala, apropiata de 3,80 lei/euro, moneda nationala este subevaluata, in timp ce la 4 lei pentru un euro, inflatia ar salta cu 3-4 puncte procentuale. Referitor la dobanda de politica monetara, Anghel a spus ca, in conditiile in care leul continua sa se deprecieze, am putea asista, la sedinta boardului bancii centrale din 4 februarie, la o majorare a dobanzii de politica monetara cu 0,5%, pana la 8,5%, in incercarea BNR de a oferi suport monedei nationale.

Bursa a evitat un declin major, dar ramåne pe pierdere
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a reusit sa recupereze, la inchiderea de ieri, o parte din scaderea abrupta de la inceputul zilei, cand indicele general al pietei coborase pana la 6%, si a inchis sedinta cu 4,23% mai jos fata de cotatiile medii de luni, declin apropiat de cel inregistrat in ziua anterioara. Potrivit Mediafax, scaderea cotatiilor a fost insotita de o lichiditate in crestere cu 18%, la 70 milioane de lei (18,8 milioane de euro), intr-o piata unde ordinele de vanzare au fost dominante. Capitalizarea pietei a scazut cu 3,1 miliarde de lei (1,03 miliarde de euro), comparativ cu sedinta anterioara, la 67,67 miliarde de lei (17,98 miliarde de euro). De la inceputul anului, Bursa a pierdut 18,29 miliarde de lei (6,61 miliarde de euro) la nivelul capitalizarii.

„Piata este dominata de panica, aceasta facandu-se resimtita inca din cursul zilei de ieri (luni-n.r.).