Ciudat lucru, de o vreme incoace, multi oameni insista sa-i spuna lui Traian Basescu "profesorul". Nu o sa ma refer acum la povestea orientala care sta la baza acestei incapatanari. Doar la faptul in sine. Nasirea e de tot hazul, pentru ca presedin

Ciudat lucru, de o vreme incoace, multi oameni insista sa-i spuna lui Traian Basescu "profesorul". Nu o sa ma refer acum la povestea orientala care sta la baza acestei incapatanari. Doar la faptul in sine. Nasirea e de tot hazul, pentru ca presedintele are o parere clara despre profesori, a spus-o chiar cu ocazia deschiderii unui nou an scolar. Ii era teama de ei. Alaturi de dascali nu se simtea in largul lui, asa cum avea sa se simta, peste ani, in largul marii. Mai mult, Basescu e de parere ca, in zilele noastre, nu ai nevoie de scoala ca sa ajungi departe.

Dar simt nevoia sa fiu drept. Porecla, sau numele de cod, la care ma refer nu suna cu totul nepotrivit. Exista si profesori de facto. Traian Basescu face parte dintre ei. Seful statului are o adevarata placere sa-si "dascaleasca" natiunea.

El ne tine cursuri de drept si ne arata ca legile au fost facute ca sa-i dea lui dreptate, inca din vremea dreptului roman. El ne tine cursuri de geopolitica si ne spune ca rostul nostru e sa ne ignoram vecinii si sa ne asezam granitele undeva intre Londra si Washington (acolo e apa, dar pentru un lup de mare nu conteaza amanuntul asta). Profesorul face cercetare stiintifica si ajunge la concluzia ca sistemul comunist a fost rau. Il condamna imediat, chiar daca a ajuns la putere pentru ca avusese loc, candva, o revolutie anticomunista. Mai face o cercetare si isi da seama ca si Pactul Ribbentrop - Molotov a fost rau. Nu ezita sa-l condamne, chiar daca statul in fruntea caruia se afla si guvernul din care facuse parte procedase corespunzator, cu multi ani in urma, la timpul potrivit.

Profesorul e, asa cum se cuvine, si un moralist. Tuna si fulgera, luna de luna, impotriva celor care fac afaceri necurate fara el si ai lui, impotriva institutiilor care se "cardasesc" sa gandeasca altceva decat el. Nu admite sa numeasca in functii oameni care au calcat pe iarba in copilarie si nu s-au cait pentru asta, intrand in tabara lui purificatoare.

Profesorul e un mare model pentru milioanele lui de elevi. El propovaduieste traiul simplu, lipsit de sofisticarii, in sanul naturii proprii. Dansul in genunchi, lautarii, injuratura simpla si clara, ordonata pe etnii, sau condusul masinii dupa ore de sprit fac parte din acest model care a gasit iute adepti peste tot. Profesorul e mentorul unei scoli peripatetice uriase, de care nici Socrate, nici Platon si nici Aristotel nu s-au dovedit capabili.

N-as vrea sa inchei lasandu-va cu un sentiment de injustitie. Stiu, nu Traian Basescu a inventat prostul gust in societatea romaneasca. Este doar pentru prima oara cand prostul gust e predicat si exemplificat de la cel mai inalt nivel. Manelizarea vietii publice a prins sub domnia sa un ritm de rock'n roll. Acesta a devenit modelul de forta si de succes. Brusc, "mahalaua" nu mai e o subcultura, e oficiala si tinde tot mai mult sa devina obligatorie. Pentru ca, daca nu ai invatat cum trebuie si ce trebuie, profesorul si ai lui te pica de nu te vezi sau te suspenda ori te injura corespunzator.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.