India a lansat pe orbita satelitul israelian de spionaj Tecsar, menit sa monitorizeze activitatile militare iraniene.

Un satelit israelian de spionaj a fost lansat luni, de pe statia spatiala Sriharikota, din sudul Indiei. Principala tinta asupra careia ochiul din cer isi va atinti privirea este programul nuclear iranian, informeaza BBC News.

Satelitul de 300 de kilograme beneficiaza de o tehnologie avansata, care-i permite sa realizeze fotografii in aproape orice conditii meteorologice. Israelul a luat decizia de a lansa acest satelit in urma cu trei ani si a optat in cele din urma pentru serviciile statului indian deoarece ii lipseste logistica necesara pentru a proiecta un satelit pe o orbita polara (la un unghi de 90 de grade fata de Ecuator).

Acest tip de orbita era singurul care corespundea demersului israelienilor, dupa cum a declarat, sub anonimat, un analist pe probleme de securitate: „Orbita polara joasa (n.r. -pina la 2.000 de kilometri altitudine) pe care a fost plasat satelitul are menirea de a oferi Israelului capacitatea de a supraveghea atent programul nuclear iranian". El a subliniat de asemenea consecintele politice ale evenimentului: „Lansarea va fi vazuta in lumea islamica drept un fel de alianta sinistra intre India si Israel".Inaugurarea lui Tecsar reprezinta un pas inainte in dezvoltarea programului spatial indian, creat in urma cu 45 de ani, scrie Yahoo! News. Dupa ce s-a axat pe lansarea satelitilor comerciali, India planuieste sa concureze pe acest segment impotriva Statelor Unite, Rusiei, Chinei, Ucrainei si Agentiei Spatiale Europene, pe o piata estimata la 2,5 miliarde de dolari pe an. „Tarifele indiene de lansare a satelitilor sint cu 60-70 la suta mai reduse decit cele practicate de alte agentii spatiale internationale", schiteaza strategia tarii sale Madhavan Nair, directorul Organizatiei Indiene pentru Cercetare Spatiala.

Precedenta lansare de la statia spatiala indiana a avut loc in aprilie 2007, cind a fost trimis in spatiu un satelit italian, contra sumei de 11 milioane de dolari.