Robert Redford insista ca festivalul organizat de el e special si de nisa, dar e contrazis de numarul mare de vedete, controverse si afaceri mainstream.

Filmul „U2 3D" a fost lansat, in prezenta trupei, la Cannes. Foto: Reuters „Paris Hilton si cei de teapa ei n-au ce cauta aici. La Sundance nu vrem nimic pretentios, covorul rosu si limuzina sint interzise", declara Robert Redford, initiatorul celui mai mare festival american de film independent. Din pacate pentru el, Paris Hilton a fost una dintre cele mai mediatizate vedete pe stradutele din Park City, Utah, unde se desfasoara, in aceasta perioada, celebrul festival. Nu doar Hilton a revolutionat atmosfera de la Sundance in ultimele zile, ci si alte staruri americane, printre care Collin Farrell, Nick Cannon, Sarah Jessica Parker, Bruce Willis si Tom Hanks.

Anul acesta, marii distribuitori de film si-au indreptat atentia asupra unor productii precum „Sunshine Cleaning", a neozeelandezei Christine Jeffs, un amestec de comedie si drama despre doua surori care, hotarite sa scape de saracie, se apuca sa curete singele de la locul crimelor si al sinuciderilor. Un alt film care s-a bucurat de discutii favorabile e „Be Kind Rewind", de Michel Gondry, o poveste despre un angajat al unui centru de inchirieri de filme care sterge, din greseala, toate peliculele de pe raft si apoi se hotaraste sa le filmeze din nou, cu ajutorul unui prieten.

Daca ar fi existat vreo categorie numita Cel mai controversat documentar, cu siguranta ca ar fi fost cistigata de „Roman Polanski: Wanted and Desired", in care realizatoarea Marina Zenovich reface povestea scandalului din cauza caruia celebrul regizor a fugit din SUA si nu s-a mai intors vreodata: acum peste 30 de ani, Polanski era acuzat de intretinere de raporturi sexuale cu o minora de 13 ani. In perspectiva lui Zenovich, regizorul a fost strins cu usa de catre presa. La 74 de ani, Polanski a refuzat sa acorde un interviu pentru acest documentar, realizatoarea declarind ca s-a intilnit cu el si ca decizia i s-a parut inspirata: „Ar fi parut ca-si ia apararea si cred ca avea dreptate".

Un alt factor care face ca aceasta editie a Festivalului de la Sundance sa fie cea mai frecventata e faptul ca greva scenaristilor de la Hollywood i-a determinat pe distribuitori sa-si caute salvarea in cumpararea de filme independente. Harvey Weinstein, un magnat al industriei filmului, a declarat pentru canalul CBC ca e dispus sa dea mai multi bani pe filmele de la Sundance, in vreme ce Peter Rice, presedinte la Fox Searchlight, a afirmat ca shoppingul de filme independente i-a intrat in obicei, din moment ce are la activ achizitionarea drepturilor pentru filme precum „Little Miss Sunshine", „Waitress" si „Once".

Despre ce se intimpla la Festivalul de film de la Sundance, pe www.cotidianul.ro/select