Nominalizarile pentru a 80-a editie a Premiilor Academiei de Film s-au facut publice ieri. Cu toate ca filmul francez „Persepolis“ nu s-a numarat pe lista scurta a nominalizarilor la categoria Cel mai bun film strain, acesta se regaseste
Nominalizarile pentru a 80-a editie a Premiilor Academiei de Film s-au facut publice ieri. Cu toate ca filmul francez „Persepolis“ nu s-a numarat pe lista scurta a nominalizarilor la categoria Cel mai bun film strain, acesta se regaseste in lista finala a celor care se lupta pentru trofeul Cel mai bun film de animatie. Nici vorba insa de Mungiu intre preferintele Academiei.

Sapte zile dureaza numaratoarea påna cand sunt anuntati nominalizatii, pentru ca totul se face manual. Regulamentul, care este in vigoare de doi ani, va fi modificat dupa data de 24 februarie, cand va avea loc Gala de decernare a premiilor. Presedintele Comitetului care stabileste nominalizarile la Oscar pentru film strain a promis ca va schimba regulamentul, dupa scandalul creat de lista scurta a filmelor nominalizate la categoria Cel mai bun film strain. Critici de film din America au fost indignati ca printre aceste nominalizari nu s-au aflat pelicula romaneasca „4 luni, 3 saptamani si 2 zile“, regizata de Cristian Mungiu, si propunerea Frantei, „Persepolis“, film regizat de Vincent Paronnaud si Marjane Satrapi. Ei, bine, in lista finala a nominalizatilor se regaseste si „Persepolis“, dar la categoria Cel mai bun film de animatie, alaturi de „Ratatouille“ si „Surf's Up“. Cele mai multe nominalizari le-au primit productiile „No Country For Old Man“ (8), „Atonement“ (7), „There Will Be Blood“ si „Michael Clayton“ (cate 6), iar dintre actrite, printre favorite se afla Cate Blanchett, cu doua nominalizari, atat pentru rol principal („Elizabeth“), cat si secundar („I'm Not There“).

Nominalizarile la Premiile Oscar sunt propuse de cei aproximativ 6.000 de membri ai Academiei Americane de Film. Fiecare membru al Academiei face parte dintr-o bransa, a regizorilor, actorilor, scenaristilor, producatorilor s.a.m.d. Membrii fiecarei branse nu pot vota decat la categoria de care apartin, singura exceptie fiind sectiunea „Cel mai bun film“, unde toti isi pot exprima punctul de vedere. Toti participantii la vot alcatuiesc o lista de cinci nominalizari, aranjate in ordinea preferintelor personale si subiective. In cazul in care pe lista se regaseste de doua ori aceeasi nominalizare, votul va fi anulat. Fiecare categorie beneficiaza de un „numar magic“, de care depinde nominalizarea. Numarul este calculat luand in considerare toate voturile de la categoria respectiva, apoi se imparte la numarul de nominalizari posibile, iar la rezultat se aduna 1. Daca concurentul atinge acest „numar magic“, atunci in acel moment devine in mod oficial nominalizat. Dupa tot acest proces incepe numaratoarea. Voturile sunt sortate in gramezi bazate pe prima optiune a fiecarui votant. O nominalizare trebuie sa fie macar o data prima optiune a unui membru pentru ca votul sa fie eligibil. Daca o nominalizare atinge „numarul magic“ bazata numai pe prima optiune, atunci aceasta este valabila. Din acest moment incep si eliminarile din cursa pentru nominalizari. Primul eliminat este cel care primeste cele mai putine voturi cu prima optiune. Voturile lui sunt distribuite in niste gramezi care sunt alcatuite pe baza celei de-a doua optiuni, sau, daca e nevoie, in functie de a treia, a patra sau a cincea optiune. Daca un pachet de voturi iese din concurs, acesta este imediat bagat intr-un sac si apoi sigilat, fara sa mai fie luat in considerare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.