Radu Gafta (foto) a prezentat stiri, a avut talk-show-uri, iar in ultimul an si jumatate a lucrat ca editor de stiri la TVR.

Si-a dat demisia dupa ce a obtinut un post de functionar european. Ar fi vrut sa plece inca din octombrie, cimd Alexandru Sassu, presedintele TVR, dupa episodul „Caltabosul", si-a impus oamenii la Stiri si a schimbat echipa.

Cum ati hotarit sa plecati?

Tocmai fusesem batut de un coleg in urma unei dispute editoriale.

Sa reamintim contextul? Se petreceau niste schimbari la virf atunci...

Venise noul director al Departamentului stiri, Madalina Radulescu. Si prima miscare a fost sa schimbe editorii de la stirile principale.

Cum s-a simtit asta la stiri?

Vechii editori si producatori accentuau mai ales stirile politice si economice, in aceasta ordine. Noua echipa a pus accent mai ales pe stirile sociale. N-as vrea sa-mi judec colegii acum, stiu in ce conditii lucreaza, stiu constringerile de ordin material pe care le au.

Sa vorbim despre celebra bataie. Inteleg ca agresorul, Marius Zamfir, a beneficiat de sustinere chiar si dupa ce a fost sanctionat...

Din punct de vedere financiar - pentru ca el a fost sanctionat financiar -, stiu ca el a fost numit in diferite functii, producator si altele si astfel a recuperat in alt mod banii pe care ii pierdea prin amenda...

Sinteti in TVR de un an si jumatate, ati parcurs doua etape, Culcer-Giurgiu si Radulescu-Sassu. Ce diferente sint?

Mai ales in ce priveste telefoanele politice. Sa stiti ca directorul Stirilor actioneaza ca o umbrela care opreste cele mai multe presiuni venite din exterior. Presiunile mai merg si direct catre unii reporteri. Dar presiunile de sus se opresc la director. Din punctul asta de vedere, si doamna Radulescu actioneaza ca o umbrela, problemele apar dupa ce sint preluate acele presiuni. Eu, cum am fost scos din echipa principala a stirilor, nu pot spune exact cum stau lucrurile acum. Dar am fost martor la un incident. S-a insistat la un moment dat sa se difuzeze lansarea in campania electorala a Partidului Conservator. Se petrecea intr-o duminica, producatorul a refuzat sa dea stirea, desi Radulescu insista. S-a dat stirea a doua zi spunindu-se ca tocmai s-a petrecut. CNA a atentionat TVR pentru dezinformare. V-am spus aceasta scena pentru a intelege genul de presiune care se exercita in Departamentul stiri. Nu era o mare stire, nu era o mare miza si totusi insistenta a fost foarte mare.

Alexandru Sassu a avut inca de la inceput o discutie dura cu oamenii de la Stiri. Si, recent, a mai avut un clenci cu reporteri de la emisiunile de reportaj in legatura cu aminarea unor materiale.

Da, in legatura cu acest ultim eveniment, un prieten al meu mi-a povestit cum a aratat discutia cu directorul general si eu i-am recomandat sa se adreseze Comisiei de etica. Cit despre prima intilnire a lui Sassu cu oamenii de stiri, a fost foarte intimidanta pentru ca a venit si a spus ca a scazut audienta la nivel national, ceea ce era adevarat si era o tendinta explicabila daca ne gindim ca s-au extins retelele de cablu si in mediul rural. Dar Sassu a acuzat ca audientele sint mici din cauza ca nu am fi neutri la stiri. Or, noi tocmai ne mindream cu tot felul de studii si sondaje care tocmai vorbeau despre faptul ca sintem mult mai credibili.

Sint tabere in Departamentul stiri? Sint clar delimitati oamenii lui Basescu, oamenii lui Tariceanu, oamenii lui Voiculescu?

Si din cauza asta nu merg lucrurile in TVR. Toata lumea traseaza tabere in loc sa observe cine isi face treaba si cine nu. Este o impartire artificiala, sint foarte putini oameni care...

Sint oameni care executa clar ordinele unor anumite personaje politice?

Eu pot interpreta in acest fel actiunile unor anumiti reporteri de acolo, dar nu o sa arat cu degetul spre nimeni. Eu ma consider nedreptatit pentru ca am fost numit omul lui Basescu sau al lui Culcer, desi n-ar fi fost dezonorant, dar nu e adevarat. Acum cred ca e clar ca nu-mi doream vreo functie nici la Cotroceni, nici in alta parte, pentru ca am deja un job suficient de bun...

Da, am inteles ca l-ati obtinut destul de greu, acest job la Bruxelles.

Da, procedurile au durat doi ani. Dupa un an esti tinut pe o lista de rezerva si eu am mai asteptat un an ca sa mi se ofere un post de functionar european. Voi face in principal munca de traducere, dar mai sint si alte sarcini.