Noii procurori si judecatori au primit cate un text al Legii fundamentale semnat de presedinte, la care a adaugat "Cotroceni" si data. Basescu a spus ca a facut acest gest din respect pentru Constitutie. Cu aceasta ocazie, Basescu a acuzat parlamenta
Noii procurori si judecatori au primit cate un text al Legii fundamentale semnat de presedinte, la care a adaugat "Cotroceni" si data. Basescu a spus ca a facut acest gest din respect pentru Constitutie. Cu aceasta ocazie, Basescu a acuzat parlamentarii ca au promovat legi in pofida faptului ca stiau ca acestea nu sunt conforme cu textul constitutional. "Sunt foarte multe legi care nu respecta Constitutia. De multe ori Parlamentul a strambat Constitutia pentru a corespunde intereselor politice si mai putin cu atentie pentru a corespunde total literei si spiritului Constitutiei", a declarat Basescu.
Acesta adaugat ca magistratii cu vechime le pot confirma absolventilor de astazi ca nu a intervenit niciodata pentru a determina o decizie sau alta si le-a cerut actualei promotii sa-si apere independenta si sa refuze orice imixtiune a politicului in sfera puterii judecatoresti. Noul presedinte al CSM, Lidia Barbulescu, a cerut absolventilor sa nu uite ca sunt subordonati doar legii. "Independenta este o stare de spirit", a spus Barbulescu precizand ca trebuie asigurata intarirea statutului procurorilor prin preluarea carierei acestora de catre Consiliul Superior al Magistraturii. Lidia Barbulescu s-a declarat nemultumita ca, la un moment dat, s-a incercat declansarea unui conflict intre generatiile de magistrati.
In schimb, procurorul-general Codruta Kovesi mizeaza pe noua generatie. "S-ar putea ca pentru unii justitiabili, tineretea dumneavoastra sa le creasca gradul de incredere in ceea ce faceti", a spus Kovesi atragand atentia ca magistratii se confrunta cu anomalia supraincarcarii cu dosare. Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a tinut sa accentueze faptul ca "doar magistratii care nu sunt bine pregatiti profesional nu stiu cum sa-si apere independenta". (A.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.