Cresterea rapida a temperaturilor din ultimele zile a starnit ingrijorare printre epidemiologi. Acestia preconizeaza o inmultire a cazurilor de viroze, dar si a celor de gripa. In numai o saptamana, temperaturile s-au ridicat de la minus 3 - minus 5
Cresterea rapida a temperaturilor din ultimele zile a starnit ingrijorare printre epidemiologi. Acestia preconizeaza o inmultire a cazurilor de viroze, dar si a celor de gripa. In numai o saptamana, temperaturile s-au ridicat de la minus 3 - minus 5 grade Celsius la maxime de 10-13 grade Celsius. 'Avem, la ora actuala, 16 cazuri suspecte de gripa. La temperaturi de minus 4-5 grade Celsius, virusurile gripale hiberneaza. Insa valorile termice au depasit de ceva timp 4 grade Celsius, iar umezeala este extrem de accentuata. Pericolul consta in particulele in suspensie, adica microparticulele, prezente in cazuri de umiditate si ceata, care contribuie la vehicularea virusilor. Astfel, se vor inmulti virozele respiratorii si avem toate semnalele ca va creste foarte mult si numarul cazurilor de gripa. Pentru ca tarile vecine se confrunta cu cresteri alarmante ale cazurior de gripa, este bine ca toti cei care calatoresc in aceste zone sa se vaccineze antigripal>>, ne-a declarat conf. dr. Geza Molnar, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie.

Centrul pentru prevenirea si controlul bolilor transmisibile a informat Ministerul Sanatatii P ublice ca, in cea de-a doua saptamana a acestui an, numarul de cazuri de pneumonie si infectii acute ale cailor respiratorii Superioare, cat si numarul de cazuri de gripa se afla inca sub valorile maxime asteptate comparativ cu valorile calculate in ultimele 5 sezoane neepidemice de supraveghere. In cadrul sistemului exhaustiv de supraveghere a infectiilor respiratorii in perioada 07 - 13.01.2008, s-au inregistrat 17.049 cazuri de pneumonie si 42.379 cazuri de IACRS. In judetul Neamt a fost raportat un deces prin pneumonie la grupa de varsta 0-4 ani.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.