Serge Klarsfeld s-a nascut la Bucuresti, in 1935, dar traieste la Paris. Este istoric si avocat, dar nu este interesat de legi, ci de justitie. Impreuna cu sotia sa, Beate, a devenit celebru pentru vanatoarea de nazisti. In asemenea masura, incat org
Serge Klarsfeld s-a nascut la Bucuresti, in 1935, dar traieste la Paris. Este istoric si avocat, dar nu este interesat de legi, ci de justitie. Impreuna cu sotia sa, Beate, a devenit celebru pentru vanatoarea de nazisti. In asemenea masura, incat organizatia nazista Odessa a incercat sa-i asasineze, se arata intr-un interviu publicat de ziarul El Pais, citat de Rompres. Serge Klarsfeld si-a abandonat, in anii '60, pasiunea pentru Balzac si Stendhal si postul din televiziunea publica, pentru a se ocupa de istoria tuturor si a fiecaruia dintre cei 76.000 de deportati evrei francezi. El a gasit 200 de imagini, facute de nazisti, singurele care aduc marturie despre sosirea trenurilor cu prizonieri la Auschwitz si trierea lor. Toate acestea au fost publicate intr-o carte, tradusa si in limba spaniola, intitulata "Auschwitz. Albumul fotografic al tragediei". Este vorba de o colectie de 200 de fotografii, facute de aceeasi persoana, care prezinta sosirea, intre 15 mai si 15 iunie, in lagarul de concentrare si ulterioara lor exterminare a mii de evrei unguri. Sunt poze care arata cum erau adusi cu trenul cei internati in lagar, cum erau triati prizonierii si impartiti intre cei trimisi direct in camera de gazare si cei folositi ca mana de lucru. Fotografiile sunt, potrivit autorilor cartii, adevarate documente, "manuscrisele de la Marea Moarta" ale tragediei Holocaustului.
La Auschwitz fotografierea era interzisa. Nu puteau face poze decat responsabilii serviciului de antropometrie, care ii inregistrau pe prizonieri. Bruno Walter era seful serviciului, iar Ernst Hoffamann, cel care ii fusese profesor, era adjunctul sau. Ei au facut fotografiile, spune Serge Klarsfeld. Celelalte imagini, spune el, sunt facute de miscarea de Rezistenta din interiorul lagarului, in care se poate vedea o femeie dezbracata, fugind, iar in alte doua cum sunt scoase cadavrele din camera de gazare. Sunt documente importante, potrivit autorului albumului foto, pentru ca nazistii au distrus toate pozele. Cele 200 au fost salvate de o supravietuitoare, Lili Jacob, care le-a gasit in lagarul Dora, unde acestea au ajuns dupa ce Auschwitz-ul fusese evacuat de sovietici. Ea si-a recunoscut in fotografii, mai multe rude date disparute. La intrebarea daca persoanele care apar in poze sunt evrei unguri, autorul a raspuns "si da si nu". Sunt evrei din Rutenia, o zona invecinata Carpatilor, care a apartinut Imperiului Austro-ungar pana in 1918; apoi a devenit teritoriu slovac; incepand din 1939, maghiar, iar dupa razboi, sovietic. Azi face parte din Ucraina. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.