In ultimele zile au fost confirmate la Centrul National de Referinta pentru Gripa de la Insitutul Cantacuzino primele cazuri de gripa inregistrate in acest sezon.

Conform rezultatelor date publicitatii de Institutul Cantacuzino, 16 persoane au fost infectate cu virusul gripal AH1N1, tulpina Solomon Islands. Dintre acestea, sase cazuri au fost inregistrate in Bucuresti, cate patru in judetele Iasi si Constanta si doua in Galati. Pacientii apartin unor grupe variate de varste: de la 5 la 49 de ani.

Aparitia acestor cazuri era asteptata dupa ce in statele Uniunii Europene a fost inregistrata o crestere a numarului de persoane infectate. Gripa se manifesta cu temperatura mare, de peste 38 de grade Celsius si dureri musculare. Principala masura de prevenire a contractarii virusului gripal o constituie vaccinarea antigripala, mai ales la categoriile considerate cu risc crescut de imbolnavire. Ca urmare, pacientilor cu boli cronice si persoanelor peste 65 de ani li se recomanda sa se prezinte la medicii de familie, pentru a se vaccina impotriva gripei, potrivit regulilor stabilite prin programul de vaccinare.