Oamenii de stiinta americani au reusit sa transforme virusul mortal Ebola intr-un agent patogen inofensiv, acesta fiind un pas inainte in lupta pentru descoperirea unui tratament sau a unui vaccin, potrivit unui studiu publicat in Proceedings of the
Oamenii de stiinta americani au reusit sa transforme virusul mortal Ebola intr-un agent patogen inofensiv, acesta fiind un pas inainte in lupta pentru descoperirea unui tratament sau a unui vaccin, potrivit unui studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences. Cercetatorii au descoperit ca, daca elimina o gena din virus, acesta nu se mai poate dezvolta si multiplica, astfel incat studierea lui nu mai este atat de periculoasa. Dintre cele opt gene ale virusului, VP30 fabrica o proteina care ii permite agentului patogen sa se multiplice in celula gazda. Virusul nu se poate dezvolta in absenta genei VP30, a explicat Yoshihiro Kawaoka, profesor de stiinte patobiologice la Universitatea din Wisconsin, SUA. Pana in prezent, doar cateva laboratoare din lume, ultrasofisticate si protejate cu sisteme de securitate, au putut cerceta virusul Ebola fara riscul de a provoca o noua epidemie. Descoperirea ar putea permite altor laboratoare sa studieze versiunea neutralizata a virusului, multiplicand sansele de a descoperi un tratament sau un vaccin. Virusul Ebola a aparut pentru prima data in 1976, in Zair si Sudan. Epidemii sporadice au izbucnit ulterior in Congo, Gabon, Coasta de Fildes si Uganda.
Persoanele infectate dezvolta febra hemoragica, pentru care nu exista nici un tratament. Rata de mortalitate in cazul unei epidemii de Ebola variaza intre 50% si 90% din totalul persoanelor infectate. Ebola se raspandeste prin contact direct cu sangele sau alte secretii ale unei persoane infectate. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.