Veniturile realizate anul trecut din taxa de prima inmatriculare auto s-au ridicat la circa 245,42 milioane de euro, potrivit datelor furnizate Rompres de Ministerul Economiei si Finantelor.

In Capitala, anul trecut au fost colectat

Veniturile realizate anul trecut din taxa de prima inmatriculare auto s-au ridicat la circa 245,42 milioane de euro, potrivit datelor furnizate Rompres de Ministerul Economiei si Finantelor.

In Capitala, anul trecut au fost colectate din taxa auto circa 65,70 milioane de euro, conform datelor Directiei Generale a Finantelor Publice Bucuresti. Cele mai mari venituri au fost colectate in Sectorul 1 - 12,96 milioane de euro, Sectorul 2 - 12,098 milioane de euro si Sectorul 3 - 9,862 milioane de euro.

ISTORIC. Taxa de prima inmatriculare a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, iar Ministerul Finantelor a estimat ca veniturile generate de aceasta taxa vor depasi 220 de milioane de euro in 2007. Guvernul a decis in ianuarie 2008 modificarea taxei auto din cauza careia Comisia Europeana a deschis, in primavara anului trecut, procedura de infringement (incalcarea Tratatului UE) impotriva Romaniei, pe motiv ca taxa auto este neconforma cu prevederile Tratatului UE. In noiembrie, executivul comunitar a declansat a doua etapa a procedurii de infringement. Recent, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca Guvernul va extinde nivelul aferent varstei unui autovehicul pana la 20 de ani, astfel incat vor putea fi stabilite cote de reducere a taxei de prima inmatriculare de pana la 90 la suta, urmand a fi platit doar 10 la suta din cuantumul initial al taxei.

NEGOCIERI. Premierul a subliniat ca valoarea taxei auto se va reduce pe masura cresterii varstei autovehiculului. Se va institui, de asemenea, posibilitatea contestarii de catre contribuabil a cuantumului sumelor de plata si va exista posibilitatea restituirii valorii reziduale a masinii in cazul in care aceasta se vinde in alt stat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.