SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
Acaså, la un parvenit plin de sine, trimisa unui canal tv e radioasa de parca acesta o cere in direct de nevasta. Fata s-a ajuns, e ziarista la bogati. O multime de publicatii si mai toate televiziunile ar tre

SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
Acaså, la un parvenit plin de sine, trimisa unui canal tv e radioasa de parca acesta o cere in direct de nevasta. Fata s-a ajuns, e ziarista la bogati. O multime de publicatii si mai toate televiziunile ar trebui sa aiba sectii care sa se cheme Iubitori de bogati. Nu-i nici un pacat sa-i admiri pe cei cu mari reusite in afaceri, dar de aici pana la linguseala de sluga si plecaciunea de client e cale lunga. Limba romana are un echivalent, la prima vedere straniu, la libertate: neatarnare. Poate si pentru ca aici, in Balcani, exista o gena a atarnarii, a ofertei de supunere. O gena a supuseniei surazatoare. Ziaristii la bogati sunt sinceri in vizaviul lor cu bogatia. Daca as fi patron de televiziune le-as interzice duduilor sa chicoteasca atunci cand dialogheaza cu mai-marii si mai bogatii zilei. De atata chicoteala, unele emisiuni pierd subiectul si au in ele ceva de bordel.

Am fost bun prieten cu un domn de cand ma stiu, dar a fost suficient sa doarma la mine o saptamana, ca sa o rup definitiv cu prietenia. In relatiile de apartament a fost alt om, m-a tratat de parca ar fi stat la hotel cu nevasta-sa, si ea - adica eu - trebuia sa-i suporte capriciile si nervii. Il enervam si nu avea nici o retinere sa-mi arate in ce chip nu eram gazda perfecta pe care si-o dorea. Se purta ca si cum conditia de oaspete era un merit, iar eu nu ma ridicam la inaltimea situatiei de a-l avea oaspete. Pai sa vezi cum te-as trata eu - parea sa-mi spuna de cateva ori in zi - daca ai dormi la mine o saptamana. Sa vezi la mine ce inseamna sa fii gazda. Unii sunt suportabili doar in sosul lor. In alt sos nu devin alti oameni, ci acei oameni care sunt ei cu adevarat.

Visele sunt cateodata o pedeapsa pentru neputintele din tinerete. Sunt pedepsit sa visez ca vorbesc limbi pe care nu le-am invatat, cum ar fi poloneza. In somn, ma descurc binisor cu poloneza, din care nu stiu de fapt nici un cuvant, insa la trezire am constiinta incarcata: iar am facut candva o porcarie fara sa fie nevoie, doar fiindca asa mi-e caracterul. In vis, caracterul e deasupra ratiunii.

Må uit cu fascinaTie la serialul "Cum se face?" de la Discovery, si-mi trebuie un timp bun ca sa-mi dau seama ce ma socheaza. Nu mecanica perfecta a procesului de productie, ci absenta oamenilor. Industria merge mai bine fara muncitori! Cand apare cate unul, acesta rade la masinaria care il filmeaza, ratacit intre masini si utilaje.

O remarcå a lui I.D. Sarbu, pe care mi-am notat-o intr-un carnet si care ma motiveaza din ce in ce mai intens, de cate ori o citesc. I.D. Sarbu spune ca scrie pentru a-si ameliora amintirile.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.