Primarii acuza Executivul ca a incalcat principiul descentralizarii pentru a masca o serie de esecuri in materie de politici fiscale. In plus, spun primarii, de acum incolo, Ministerul Finantelor Publice (MFP) va redistribui fondurile catre primarii
Primarii acuza Executivul ca a incalcat principiul descentralizarii pentru a masca o serie de esecuri in materie de politici fiscale. In plus, spun primarii, de acum incolo, Ministerul Finantelor Publice (MFP) va redistribui fondurile catre primarii in mod discretionar, dupa criterii pur politice. Potrivit MEF, suma incasata din impozitul pe tranzactii imobiliare pe 11 luni din anul 2007 este de 386,45 milioane de lei.

Cel mai vehement contestatar al masurii Executivului este chiar primarul liberal al sectorului 1, Andrei Chiliman, care este, totodata, si secretar general al Asociatiei Municipiilor din Romania. Acesta a solicitat Guvernului sa renunte la aceasta masura care, in opinia sa, calca in picioare principiul liberal al descentralizarii. „Eu si colegii mei din Asociatie dorim sa ramana in vigoare formula de alocare a banilor din tranzactiile imobiliare aplicata anul trecut. Atunci, 50% din fondurile stranse de notari din aceste tranzactii au revenit primariilor, 40% au mers la bugetul statului si 10% la Agentia Nationala de Cadastru. Consider ca aceasta este formula corecta, pentru ca nicaieri in lume acesti bani nu ajung integral in b ugetul primariilor, a spus Chiliman. Edilul sectorului 1 a precizat ca sumele stranse din impozitarea acestor tranzactii sunt foarte importante pentru primariile mici, din zonele sarace ale tarii, care raman, astfel, fara o sursa extrem de importanta de venit.

Pe de alta parte, primarul Capitalei, democrat-liberalul Adriean Videanu, care este si presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania, a declarat, ieri, ca aceasta organizatie ar putea ataca in contencios Codul Fiscal in cazul in care Guvernul nu va preciza, in termen de 7 zile, daca mentine sau renunta la forma actuala a taxei pentru tranzactii imobiliare.

Modificarea Codului Fiscal, in afara legii
Analistii economici ataca, la randul lor, decizia Executivului, argumentand ca, in acest fel, primariile sunt constranse sa majoreze o serie de alte taxe si impozite locale pentru a-si asigura fonduri. In plus, analistii cred ca decizia alocarii integrale a acestor fonduri la bugetul de stat a fost luata din nevoia stringenta de fonduri pentru majorarea pensiilor si pentru cresterea salariilor la unele categorii de bugetari.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.