FRANTA-ROMANIA: DOUA SECOLE DE PRIETENIE
LA INCEPUT A FOST PROMISIUNEA. Venea din partea proaspat-numitului ambasador al Romaniei in Franta, domnul Teodor Baconschi. La sfarsitul lunii august a anului trecut, domnul Baconschi avea sa-si preia postul de reprezentant al tarii noastre la Paris si, la plecare, anunta ca prioritatea sa o va reprezenta organizarea unei vizite de stat a presedintelui francez Nicolas Sarkozy la Bucuresti, inainte de luna aprilie a acestui an. De ce aprilie? Pentru ca atunci urmeaza sa se desfasoare la Bucuresti summit-ul NATO, eveniment la care presedintele francez urmeaza oricum sa participe. Dar care, la nivel bilateral, nu echivaleaza cu o vizita oficiala.

ULTERIOR, A FOST AMBITIA. Acelasi Baconschi afirma, inainte de a-si prelua postul, ca relatiile romano-franceze au intrat intr-o noua logica, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Dupa parerea sa, tara noastra trebuie sa profite de noul ei statut de membru al UE, dar si de "noua Franta, gandita si transformata de politicile lui Sarkozy”. Intalnirea dintre cei doi presedinti are, in viziunea sa, un scop nobil: gasirea unui nou cadru juridic si a unor noi instrumente de colaborare romano-franceze.

Pe scurt, acesti termeni diplomatici vor sa spuna ca trebuie sa urcam o treapta, astfel incat parteneriatul romano-francez sa devina unul strategic. Asa a spus si seful sau, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, care a si fost la Paris, de altfel, zilele trecute, pentru a pregati vizita in Romania a presedintelui francez: principalul subiect de discutie al lui Sarkozy cu presedintele Basescu va fi ridicarea coordonatelor parteneriatului special romano-francez la nivel de parteneriat strategic.

MAI APOI A FOST ZVONUL. Vine Sarkozy la Bucuresti. In februarie. Si nu singur, ci cu Carla Bruni, noua sa cucerire. De fapt, presa a titrat un pic invers: "Sarkozy o aduce pe Carla Bruni la Bucuresti”. Brusc, nu vizita de stat a unui presedinte - si nu unul oarecare, ci al unui stat cu care Romania are relatii vechi si foarte bune, dar pe care si le doreste strategice - conta, ci faptul ca Sarkozy o aduce aici pe cea cu care se afiseaza de cateva luni, nu multe. Si despre care relatie a spus intr-o conferinta de presa recenta ca este una serioasa. Totusi, neoficializata. La ora la care presedintele isi recunostea relatia amoroasa cu Carla Bruni, fostul manechin de succes, presa se intreba daca va urma o noua casatorie pentru Sarkozy, proaspat divortat in octombrie 2007 dupa 11 ani de casnicie. Nicolas Sarkozy n-a spus decat ca nu presa ii stabileste ziua casatoriei si ca ziaristii vor afla despre un eventual nou mariaj abia dupa ce acesta se va fi oficializat departe de ochii lor. Zvonurile ca presedintele ar planui sa se casatoreasca cu actuala sa partenera au fost primite cu ostilitate si in Franta, si in strainatate. Unele ziare din Franta l-au acuzat chiar pe Sarkozy ca e mai preocupat de viata sa personala decat de datoria pe care o are fata de tara si de promisiunile electorale, intre care si aceea de a reduce costul vietii de zi cu zi.

Citeste si:

A URMAT PROBLEMA. Anuntul privind aducerea Carlei Bruni la Bucuresti in calitate de insotitoare a sefului statului francez este unul datator de batai de cap celor care se ocupa de protocolul aferent acestor vizite la nivel inalt. Cat timp Carla nu este sotie cu acte in regula, ea nu poate fi inclusa intr-un program oficial. De obicei, in timpul vizitelor oficiale, sotiile sefilor de stat viziteaza muzee, scoli, organizatii de binefacere, centre de plasament sau participa la spectacole de gala. Cum nu i se poate interzice unui sef de stat sa se afiseze cu iubita, nici lui Sarkozy nu-i va spune, cu siguranta, nimeni sa nu vina cu a lui Carla la Bucuresti. Si, daca tot va veni aici, Carla va avea, mai mult ca sigur, parte de un program adecvat, ce-i drept neoficial.

IN SFARSIT A VENIT SI CONFIRMAREA. Ministrul de Externe a anuntat ca Sarkozy ajunge la Bucuresti la 4 februarie. In plus, vizita sa oficiala ar putea fi urmata, in martie, de o vizita a premierului Calin Popescu-Tariceanu la Paris, pentru ca apoi sa vina randul presedintelui sa mearga la Paris.

Intre conferinta de presa in care Nicolas Sarkozy si-a oficializat, practic, relatia cu Carla Bruni si anuntul privind vizita la Bucuresti a presedintelui francez au aparut zvonuri din ce in ce mai insistente referitoare la o posibila casatorie a lui Nicolas Sarkozy cu aleasa inimii sale. Ceremonia s-ar fi petrecut in secret, chiar la Palatul Elysee, acum doua saptamani. Pusi sa confirme si sa comenteze aceasta informatie, purtatorul de cuvant al Palatului, David Martinon, ca si Franck Louvrier, responsabil al serviciului de presa al Presedintiei, au declarat ca nu au "nici un comentariu de facut”. Nici n-au negat, nici nu au confirmat, adica.

CHESTIUNI DE PROTOCOL. Pana sa vina in Romania, Sarkozy mai are programata o vizita oficiala in India, la 24 ianuarie, ocazie cu care are de semnat o serie de contracte importante. De asemenea, el este invitat sa participe la ceremoniile care marcheaza intrarea in vigoare a Constitutiei indiene, in 1950. Luand in calcul o deplasare alaturi de Carla Bruni, in editia sa din 9 ianuarie, cotidianul american Washington Post scria despre protocolul foarte strict aplicat de autoritatile indiene, sugerand ca acestea se confrunta cu o problema fara iesire. Autoritatile indiene dadeau deja semne de enervare, pentru ca nici in ajunul sosirii lui Sarkozy la New Delhi Palatul Elysee nu anuntase daca doamna Bruni il va insoti sau ba pe presedintele francez in vizita sa oficiala. Daca s-ar fi celebrat vreo casatorie, asa cum s-a zis, la Elysee, aceasta ar fi facilitat aplicarea protocolului indian, dar si a oricarui altuia, inclusiv a celui romanesc. Numai ca azi, Carla Bruni a declarat intr-un interviu pentru cotidianul Liberation, ca "inca nu s-a casatorit cu presedintele Nicolas Sarkozy”, punand astfel capat speculatiilor in acest sens. Bruni a adaugat insa ca au in plan casatoria. Dar a fost categorica: nu va merge in India alaturi de Sarkozy. "Nu pot merge cu presedintele intr-o vizita oficiala”, a spus aceasta. Ceea ce ar lamuri - pana la proba contrarie - si chestiunea vizitei in Romania. Liberation, preluat de Mediafax, precizeaza ca Sarkozy a insistat ca Bruni sa-l insoteasca in India, amanand foarte mult planificarea vizitei, astfel incat, luni noaptea, lista oficiala a delegatilor francezi nu era gata. "Ieri seara (luni, n.r.), un diplomat de la Elysee marturisea ca 'nu are inca toate numele persoanelor care il insotesc pe presedinte in India>>, lucru nemaivazut pana acum, la mai putin de 48 de ore distanta de plecarea pentru o vizita de stat", comenteaza Liberation.