Un istoric german il compara pe actorul american Tom Cruise, membru de vaza al cultului scientologic, cu ministrul nazist al propagandei.Idolul adolescentelor din anii ’90e comparat acum cu un nazist Guido Knopp, un cunoscut istoric german care a scris mai multe carti despre Hitler si apropiatii sai, l-a comparat, in weekend, pe Tom Cruise si discursul acestuia de la Biserica Scientologica cu „performantele" lui Joseph Goebbels. Inregistrarea video cu discursul lui Cruise, publicata de citeva zile pe site-ul YouTube, aminteste, inevitabil, de discursul lui Goebbels sustinut pe stadionul din Berlin, cind a intrebat: „Vreti razboi total?", iar multimea a raspuns in cor: „Da!". Inregistrarea il arata pe Cruise vorbind la microfon, pe un podium: „Deci, ce spuneti, facem curatenie?", dupa care e aplaudat de fani zelosi. Potrivit publicatiei „The Guardian", Knopp a declarat, intr-un interviu pentru „Bild am Sonntag", ca poate stilul discursului lui Cruise este obisnuit in anumite miscari religioase din SUA, dar pentru nemtii care cunosc istorie, scena in care intreaba daca vor curata lumea impreuna si toti striga „da" duce cu gindul, fara nici un dubiu, la discursul bine cunoscut al lui Goebbels.

Paralela cu cel de-Al Treilea Reich ramine un subiect delicat in Germania, iar scientologia a generat o opozitie vehementa in aceasta tara - luna trecuta ministrii pentru securitate incercind chiar sa o interzica pentru ca ar incalca prevederile Constitutiei. Remarcele de duminica ale lui Knopp n-au avut, asadar, prea multi critici.

Thomas Gandow de la biserica protestanta germana, care l-a comparat anterior pe Cruise cu Goebbels, a declarat ca imaginile demonstreaza rolul foarte important pe care il are actorul in aceasta organizatie. „El nu este un membru oarecare al acestei secte, ci este un ministru pentru propaganda... Inca mai cred acest lucru: Cruise este Goebbels al scientologiei", sustine Gandow.

Biserica scientologica din Berlin nu a raspuns imediat acuzatiilor, in schimb organizatia americana a dat publicitatii o declaratie in apararea lui Cruise, acuzind ziarul german de iresponsabilitate si acuzatii scandaloase. „Spre deosebire de «Bild am Sonntag» si alte publicatii antireligioase, Cruise nu discrimineaza nici o religie, rasa sau culoare", sustin colegii vedetei americane. Ei precizeaza ca inregistrarea e veche de patru ani.

Alte imagini postate pe net, dar sterse ulterior, il aratau pe Cruise vorbind despre scientologi ca despre „autoritati ale mintii". „Sintem autoritatile care ii indepartam pe oameni de droguri. Sintem autoritati ce putem reabilita criminalii, putem aduce pace si uniune intre culturi", spune Tom Cruise publicului sau.