Dupa ce timp de mai bine de un an au castigat zeci de milioane de euro din vanzari, reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturime (APIA) sunt ingrijorati de noua grila a taxei auto. „Noua structura a taxei de prima inmatriculare nu mai are componenta initiala de incurajare a vanzarilor de masini noi si second-hand nu foarte vechi si ar putea conduce la o crestere accentuata a importurilor de rable“, a declarat vicepresedintele APIA, Brent Valmar, citat de NewsIn.
Acesta avertizeaza ca importurile de masini care nu se incadreaza in nici o norma de poluare ar putea provoca reale probleme economice. Brent Valmar a afirmat ca ar fi nedrept ca Romania sa fie „fortata“ de Comisia Europeana sa „curete“ parcurile auto din Europa de Vest. Pentru a prelungi pana in vara termenul de aplicare a actualei variante a taxei auto de prima inmatriculare, APIA cere Guvernului sa ia o serie de masuri pentru a preveni importurile masive de masini vechi. Intre acestea se numara introducerea unei taxe de posesie mai mare pentru proprietarii unor astfel de autoturisme.

O alta masura vizata de APIA este introducerea unui sistem de viniete diferentiat in functie de emisiile poluante, asa cum exista in Germania. „In alte state se aplica un sistem de viniete pe trei culori - rosu (poluant - n.r.), galben (mai putin poluant - n.r.) si verde (cel mai putin poluant - n.r.) -, iar autovehiculele pot patrunde in orase in functie de acestea“, a mai declarat Brent Valmar.