Un tabloid britanic scria ieri ca daca James McAvoy va castiga multravnitul trofeu BAFTA (starul a primit o nominalizare, pentru rolul din "Atonement", la categoria cel mai bun actor in rol principal) si va organiza o petrecere la locuinta sa pentru a sarbatori fericitul eveniment, numarul invitatilor va fi extrem de redus din motive de spatiu. Cu toate ca din punct de vedere profesional traiectoria sa este una extraordinara, cum multe staruri tinere si-ar dori sa aiba, actorul scotian in varsta de 28 de ani da dovada de mult echilibru si bun simt, refuzand cu obstinatie sa-si schimbe stilul de viata, normal, poate chiar saracacios, pe care l-a dus pana sa devina celebritate internationala.
Astfel, el locuieste in continuare, impreuna cu sotia sa, actrita Anne-Marie Duff, in varsta de 37 de ani, intr-un micut apartament situat la etajul al doilea al unui imobil oarecare din Stroud Green, departe de zonele cu pretentii din nordul Londrei.
Apartamentul a fost achizitionat, contra sumei de 178.000 lire sterline, de sotia sa, alaturi de care a jucat in drama de televiziune "Shameless" (difuzata de Channel 4), inainte de casatoria lor din 2006.
Si la capitolul autoturisme, starul da dovada de multa cumpatare si dezinteres. In prezent, el nu conduce, asa cum s-ar astepta multa lume un Bentley sau un Rolls Royce de sute de mii de euro, ci un Nissan Micra, vechi de cel putin zece ani si evaluat la cel mult 1000 de lire sterline. De asemenea, cuplul prefera sa-si faca cumparaturile de la magazinele de rand din zona, si nu de la buticuri exclusiviste asa cum fac alti colegi de breasla (care poate nu reusesc sa atinga niciodata, profesional, nivelul la care se afla momentan McAvoy).
"Cred ca in realitate sunt mult mai bogati decat vor sa arate. Dar, ma rog, este dreptul fiecaruia sa traiasca asa cum doreste", a declarat pentru Daily Mail un vecin al lui McAvoy.
Actorul, care si-a trait cea mai mare parte a vietii la Glasgow, s-a aflat anual incepand cu 2004 pe lista "scurta" a nominalizatilor la cele mai importante premii din domeniul sau de activitate. "Nu-mi doresc decat sa raman cine sunt si nu vreau sa fac nimic iesit din comun care sa atraga atentia. (....) Prefer o cina draguta cu prietenii decat s-o frec aiurea pe la petreceri sofisticate unde nimeni nu cunoaste pe nimeni", precizeaza McAvoy.
James McAvoy a fost distribuit in primul sau rol major in 2006, in "Ultimul rege al Scotiei" (pelicula in care joaca magistral alaturi de starul american Forest Whitaker, care a si primit, de altfel, anul trecut Oscarul pentru prestatia sa). Urmeaza alte doua pelicule de succes "Starter for Ten" si "Becoming Jane" iar in 2007 rolul principal in megasuccesul Atonement (ISPASIRE care va intra luna viitoare in cinematografele romanesti, conform distribuitorului, sub un titlu cel putin straniu - "Remuscare").
"Atonement" este adaptare a bestseller-ului cu acelasi nume al lui Ian McEwan (publicat si la noi in 2003 de editura Polirom), fiind o coproductie SUA-Marea Britanie, in regia unui britanic ultratalentat Joe Wright (care a regizat si "Mandrie si Prejudecata", 2005). Rolul principal feminin este interpretat de Keira Knightley (Cecilia Tallis). Extraordinar de valoroase sunt, de asemenea, interpretarile secundare - Saoirse Ronan (interpreta eroinei Briony Tallis, la varsta de 13 ani) si Vanessa Redgrave (scriitoarea muribunda Briony Tallis), dar si coloana sonora care poarta semnatura compozitorului Dario Marianelli.
In Romania, pelicula IspASire (Remuscare) va rula din 15 februarie.