Astazi, in Capela Cimitirului Pere Lachaise din Paris se tine ceremonia funerara a savantului Sorin Stati, lingvist de talie europeana, decedat cu aproape o saptamana in urma, dupa o grea suferinta, si cu putin inainte de a implini 76 de ani (nascut la 1 februarie 1932, in Bucuresti).
Cei trecuti de prima tinerete ne mai amintim de superbele emisiuni "Mult e dulce si frumoasa", de la Televiziunea Romana, in care versul eminescian devenea, sub bagheta profesorului universitar Sorin Stati, geneza unor profunde incursiuni stiintifice, pe intelesul tuturor, in universul limbii si literaturii romane, exemplificand, de la inceput, cu poema "La steaua". Asta se intampla la sfarsitul anilor '60, dupa ce-si luase doctoratul la Universitatea Bucuresti, cu o teza la lingvistica generala despre sistemul sintactic. Cadru didactic eminent, cucerindu-si studentii - ca si telespectatorii - prin eruditie si o calda abordare a unui domeniu altfel arid si specios, el si-a dobandit repede faima de "rebel", netinand cont de dogmele vremii, creand adversitati in randul colegilor de breasla...
Asa se face ca, in 1971, a emigrat in Italia, obtinand cetatenia sapte ani mai tarziu, timp in care a predat limba si literatura romana la Facultatea din Padova si, paralel, cursuri la Facultatea de Litere din Venetia, dandu-si al doilea doctorat la Sorbona, cu teza "Le système sémantique des adjectifs dans les langues romanes". Din 1978, a fost profesor la Facultatea de Litere si Filosofie din Bologna si apoi a predat cursul de lingvistica generala si aplicata la Scoala Superioara de Interpreti si Traducatori din Forli. In toate cazurile si circumstantele, Sorin Stati a tinut sa scoata in evidenta originea latina a limbii romane, contributia culturii noastre in plan european, demonstrand, printre altele, valoarea operei lui Mihai Eminescu, atat cea poetica cat si cea filosofica. Fost coleg de liceu si prieten cu arheologul Radu Florescu, a elaborat un cuprinzator studiu privind "Inscriptiile din Dacia si Scythia Minor", lucrare de prim rang in cunoasterea si interpretarea acestor documente in piatra de la inceputurile romanizarii noastre.
Dupa 1990, a revenit de mai multe ori in tara, ca profesor visiting la Universitatea Bucuresti, colaborand la redactarea "Dictionarului limbii romane", "Dictionarului ortoepic si de punctuatie" si "Gramaticii limbii romane", fiind si cercetator la Institutul de Lingvistica al Academiei Romane. Drept care, in 1993, a devenit membru de onoare al celei mai prestigioase institutii cultural-stiintifice din Romania
Totodata, Sorin Stati a condus "International Association for the Study of Dialogue (IADA) si a organizat congresele acestei societati la Praga, Bologna, Paris, Salzburg si La Plata, urmand ca anul acesta lingvistii din toata lumea sa se intalneasca la Bucuresti - dar timpul n-a mai avut rabdare!
"Prin trecerea in eternitate a prof. Sorin Stati, comunitatea internationala pierde pe unul dintre cei mai distinsi membrii ai sai, care a imbogatit lingvistica romaneasca si italiana", se arata intr-un comunicat al Academiei Romane.
Dumnezeu sa-l odihneasca, printre stele!