Liderul nationalist Tomislav Nikolici l-a invins pe Boris Tadici in alegerile de duminica, insa nu a obtinut un procentaj suficient pentru a cistiga din primul tur.

Tomislav Nikolici si-a sarbatorit victoria cu tort. Foto: Reuters Nationalistul Tomislav Nikolici a cistigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale desfasurate duminica in Serbia. Potrivit rezultatelor partiale, el a obtinut 39% din sufragii, cu 4 puncte mai mult decit principalul sau adversar, actualul sef de stat, Boris Tadici. Rezultatele finale ale scrutinului erau asteptate in cursul serii de luni, insa analistii nu anticipau schimbari semnificative in ierarhia cistigatorilor. Nici unul dintre candidati nu a primit cele 50 de procente necesare pentru a fi declarat invingator din primul tur de scrutin. Astfel, un al doilea tur va fi organizat pe 3 februarie.

Prezenta la urne a depasit toate estimarile: nu mai putin de 60% dintre cetatenii cu drept de vot si-au exprimat preferintele electorale. Potrivit lui Tomislav Nikolici, participarea ridicata e un semn clar ca populatia vrea o schimbare. „Cetatenii au raspuns dorintei lor de schimbare. Am deschis astfel calea spre victorie in cel de-al doilea tur de scrutin", a afirmat el. Boris Tadici s-a aratat si el optimist cu privire la sansele de a cistiga alegerile in 3 februarie. El i-a indemnat pe oameni sa se prezinte din nou la vot si sa demonstreze ca „Serbia nu vrea sa renunte la drumul european". Daca Tadici e un prooccidental convins, care vrea sa-si vada tara in UE, Nikolici are o viziune usor diferita. El nu exclude posibilitatea integrarii europene, intr-un viitor indepartat, insa considera ca relatia cu Rusia e mult mai importanta.

Principala tema a actualei campanii a fost statutul provinciei Kosovo. Liderii albanezi din regiune au anuntat ca si-ar putea declara independenta in termen de citeva saptamini. Pe fondul acestor ten-siuni, rolul viitorului presedinte a devenit extrem de important. Desi in Serbia seful statului are prerogative reduse, el este totusi liderul armatei. In aceasta calitate, noul presedinte ar putea lua decizii cruciale pentru evolutia ulterioara a tarii. Daca Boris Tadici a anuntat ca va ramine dedicat drumului european, indiferent de evolutiile din Kosovo, Tomislav Nikolici s-a aratat ceva mai radical. El a avertizat ca isi va raci legaturile cu Bruxelles-ul daca statele comunitare vor recunoaste independenta proclamata unilateral de liderii din Kosovo.

Deocamdata e aproape imposibil sa se preconizeze cine va cistiga scrutinul din 3 februarie. Partidul radical al lui Tomislav Nikolici e cel mai mare din tara. Formatiunea pare sa se bucure de sprijin masiv in rindul cetatenilor, dezamagiti de performantele economice din ultimii ani si suparati pe Occident pentru sprijinul aratat tendintelor separatiste din Kosovo. Totusi, partidul are o mare bila neagra. El a fost condus pina de curind de Vojislav Seselj, judecat la Haga pentru crime de razboi.

O situatie similara s-a inregistrat la alegerile din 2004, cind Tomislav Nikolici a cistigat primul tur de scrutin, insa a fost invins de Boris Tadici in turul doi.