Propunerea Jurnalului de revizuire a Constitutiei, fata-n fata cu politicienii
Politicienii au pareri pro si contra fata de propunerea Jurnalului National de revizuire a Constitutiei. PC sustine proiectul, iar PSD anunta ca propunerea noastr

Propunerea Jurnalului de revizuire a Constitutiei, fata-n fata cu politicienii
Politicienii au pareri pro si contra fata de propunerea Jurnalului National de revizuire a Constitutiei. PC sustine proiectul, iar PSD anunta ca propunerea noastra reprezinta "o solutie foarte buna" pentru respectarea votului de la alegeri, care va fi inclusa pe o lista de teme ce va fi supusa de catre social-democrati unei viitoare dezbateri.

Pentru a pune capat unor viitoare scandaluri politice, precum cele din ultimii trei ani dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu si pentru a sti exact cui ii revine responsabilitatea guvernarii, Jurnalul National a propus in editia de luni revizuirea Constitutiei, astfel incat partidul care obtine cele mai multe din voturile valabil exprimate la alegerile parlamentare sa desemneze primul-ministru si, daca nu intruneste jumatate plus unu, pe baza negocierilor cu celelalte partide care au intrat in Parlament, sa-si asigure majoritatea necesara guvernarii. Constitutia actuala nu este foarte clara in aceasta privinta, motiv pentru care a si fost fortata de Traian Basescu in 2004. Astfel, Constitutia revizuita din 2003 prevede la articolul 85, alineatul 1 ca "Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament". Mai departe, la articolul 103, legea fundamentala stabileste ca: "Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament".

PASII REVIZUIRII. Legea fundamentala prevede la articolul 150 ca revizuirea Constitutiei poate fi initiata de Presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot. Cetatenii care initiaza revizuirea Constitutiei trebuie sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete sau in municipiul Bucuresti trebuie sa fie inregistrate cel putin 20.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative. Dupa depunerea la Parlament, potrivit articolului 151, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. Revizuirea Constitutiei este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire. Constitutia nu poate fi revizuita pe durata starii de asediu sau a starii de urgenta si nici in timp de razboi.

PENTRU. "Propunerea Jurnalului este foarte bine venita, o vom sustine si credem ca aceasta este si sansa de a rezolva ceva, ca presa sa se implice intr-un asemenea demers pentru ca de frica presei poate si politicienii vor lua o decizie inteleapta", a declarat purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca. El a mai spus ca "in mod foarte clar" Constitutia, in forma actuala "lasa loc de ambiguitati si creeaza suprapuneri de competenta cu privire la presedinte si premier", de unde si scandalurile "obositoare si interminabile" din ultima perioada. "Faptul ca politicenii sunt foarte patimasi si de multe ori viscerali in batalia electorala face ca interpretarile Constitutiei sa fie foarte diverse si ne obliga de multe ori sa apelam la Curtea Constitutionala mai mult decat ar fi normal intr-un stat civilizat si european al anului 2008. De asemenea, ar trebui poate discutat si sistemul de vot, daca va fi trecut sau nu in Constitutie si care ar fi formula aceea", a mai aratat Ciuca. El a adaugat ca nu trebuie sa fie modificata Constitutia pentru sau impotriva unui lider politic, din simpatie sau antipatie pentru un partid sau altul, ci pur si simplu pentru ca legea fundamentala sa devina echilibrata si usor de aplicat, "fara interpretari si fara posibilitatea de a ne comporta in politica dupa bunul nostru plac, o Constitutie care sa poata fi aplicata si astazi si peste 30 de ani fara nici un risc".

CONTRA. Presedintele comisiei juridice a Senatului, udemeristul Peter Eckstein, spune ca nu ar sustine initiativa de modificare a Constitutiei in sensul propus de Jurnalul National, considerand ca astfel nu s-ar rezolva in esenta problemele din politica romaneasca. Eckstein spune ca rostul actualei prevederi legislative este de a asigura o majoritate. "Daca se intampla ca un partid sa obtina majoritatea absoluta, de 50% plus unu, e clar ca poate guverna. In schimb, daca nici un partid nu obtine majoritatea aceasta, atunci se poate ivi situatia ca un alt partid sa poata strange o majoritate. Prevederea actuala are logica ei si nu as sprijini o modifcare a Constitutiei in sensul sustinut de dumneavostara", spune Eckstein. Totusi, senatorul considera ca o modificare a legii fundamentale ar fi necesara, caci dupa ultima revizuire din 2003 au aparut o serie de situatii poltice care nu sunt reglementate. Momentul nu este insa acum prea prielnic pentru o noua revizuire constitutionala.

"Nu pretind ca actuala Constitutie ar fi perfecta, dar revizuirea se face sub comandamente generice care sa definesca foarte clar sensul global al tuturor dispozitiilor si nu extragerea unor texte dintr-un context care poate fi coerent si trebuie sa tina seama de tratatul Constitutiei Europene. Din acest punct de vedere, propunerea de revizuire a Constitutiei propusa de Jurnalul National se intemeiaza pe dispretul provocat de activitatea presedintelui Traian Basescu. Ori, faptul ca o persoana, indiferent ce functie ar avea, da o interpretare potrivit intereselor sale dispozitiilor Constitutiei nu justifica modificarea Constitutiei", ne-a declarat la randul sau vicepresedintele PRM, deputatul jurist Lucian Bolcas, precizand ca "in primul rand Constitutia este facuta pentru oameni normali". Potrivit acestuia, nu este necesara revizuiriea Constitutiei, avand in vedere ca textul modului in care se face investitura Guvernului este corect reglementata. "Faptul ca mai pot exista si alte interpretari se va mentine intotdeauna in ceea ce priveste textul de lege. Perfectionarea lor nu poate duce la inlaturarea opiniilor divergente. Aici e rolul si marea responsabilitate a Curtii Constitutoionale. Prin modificarile unui singur articol s-ar deschide cutia Pandorei", a mai aratat Bolcas. "Daca trebuie modificat ceva, aceasta modificare trebuie sa se refere la sublinierea statutului de limba oficiala in Romania a limbii romane, precum si la faptul ca in contextul unitatii europene anumite atributii de suveranitate nu sunt transferate, ci numai delegate acestei comunitati", a aratat Bolcas.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.