Premierul britanic Gordon Brown a propus luni transformarea Fondului Monetar International (FMI) intr-o institutie independenta de monitorizare a pietei financiare, ce va reprezenta prima linie de aparare impotriva crizelor economice globale, informeaza Reuters, citat de NewsIn. Premierul britanic este de parere ca extinderea rapida a crizei creditelor din SUA demonstreaza o slabiciune a sistemelor financiare globale.
"Propun ca FMI sa actioneze cu acelasi grad de independenta de care se bucura o banca centrala intr-o tara", a declarat Gordon Brown la New Delhi, in fata unui grup de oameni de afaceri. "FMI ar trebui sa se concentreze pe supravegherea sistemului economic si financiar global. Rolul sau ar fi cel de prevenire a crizelor si nu doar de a le administra sau a le rezolva ca in trecut", a declarat Brown, la sfarsitul unei vizite oficiale de patru zile in China si India.
"Fondul Monetar International, lucrand cu Forumul de Stabilitate Financiara, ar trebui sa functioneze ca un sistem de alarma, implicand institutii economice de monitorizare si de reglare din toate tarile", a adaugat premierul. Forumul de Stabilitate Financiara este format din reprezentanti ai bancilor centrale, organismelor de reglare a pietei si institutiilor economice internationale, conform Reuters. Gordon Brown a afirmat ca FMI ar trebui sa dezvolte un instrument financiar care sa asigure stabilitatea economica in cazul reducerii subite a influxurilor de capital, insa nu a oferit alte detalii. Brown se va intalni cu presedintii Frantei, Germaniei si Italiei la Londra, pe 29 ianuarie, pentru a elabora o strategie ca raspuns la criza creditelor. Premierul britanic a sprijinit schimbarile in cadrul FMI, Bancii Mondiale si G8 ce reflecta cresterea economica a Indiei si Asiei.