In hirjoana dintre Basescu si Melescanu cu dosarele ministrilor anchetati penal, fiecare a riscat, dar numai unul a facut la timp cuvenitul pas inapoi.

Primul care a riscat a fost Basescu: el a trimis la Ministerul Justitiei doar avizul sau de cercetare penala a celor opt ministri, insotit de referatele procurorilor, fara a anexa asa-numitul „dosar al cauzei". Fie pentru ca e un eminent jurist, fie pentru ca a fost bine sfatuit, Melescanu a simtit oportunitatea si a ripostat. A cerut si dosarul cauzei. Aici a fost momentul in care presedintele, ca la poker, a stiut sa faca un pas inapoi, a trimis si „dosarul cauzei", si inca doi inainte: dosarul cu pricina era sigilat. Melescanu le-a examinat cu atentie si a riscat inca o data, trimitind intreaga documentatie inapoi la Presedintie. Dar tot atunci a si plusat nepermis de mult: a cerut sa-i fie inaintate, via Cotroceni, dosarele aflate la procurori in integralitatea lor, si inca in original, nu in copie.

Fie pentru ca e un eminent jurist, fie pentru ca a fost sfatuit, el a valorificat intr-o maniera originala norma din Legea raspunderii ministeriale potrivit careia urma sa ii parvina „avizul presedintelui si dosarul cauzei". Greseala de interpretare, daca nu e un abuz, e evidenta. „Dosarul cauzei" prevazut in aceasta lege nu se poate referi decit la dosarul care se naste in urma aplicarii procedurii pe care aceasta o impune. Si care cuprinde referatele procurorilor, eventuale probe si indicii pe care acestia le vor fi inaintat presedintelui ca sa-si sustina cererea de urmarire penala, precum si, in vremea cind mai exista Comisia speciala, depozitiile celor cercetati. A interpreta ca, in acest caz, „dosarul cauzei" reprezinta, fizic si integral, dosarul penal din sertarul procurorului de caz ar insemna ca Legea raspunderii ministeriale incalca de la infiintare o lege mai puternica decit ea, si anume Codul de procedura penala, care spune ca in aceasta faza dosarul penal este secret. E momentul in care doi adversari feroce ai presedintelui Basescu au facut pasul inapoi si l-au lasat pe Melescanu expus. Pesedistul Serban Nicolae, fost sef al Comisiei speciale, confirma ca la Cotroceni ii veneau copii dupa unele acte din dosar, iar conservatorul Sergiu Andon spune ca Melescanu se prevaleaza de „chichite de interpretare ad litteram a legii". Ambii spun insa acelasi lucru: Melescanu fie nu e un eminent jurist, fie a fost prost sfatuit. Iar PNL inca n-a anuntat ca scoate la concurs posturi de consultanti inteligenti.