Cand vine vorba despre cursa filmelor straine la Oscar, se pare ca exista un singur cuvant care poate caracteriza atmosfera generala: controversa.
In opinia majoritatii, si in ciuda efoturilor presedintelui comitetului pentru nominalizarea film
Cand vine vorba despre cursa filmelor straine la Oscar, se pare ca exista un singur cuvant care poate caracteriza atmosfera generala: controversa.
In opinia majoritatii, si in ciuda efoturilor presedintelui comitetului pentru nominalizarea filmelor straine, Mark Johnson, se pare ca la aceasta categorie trebuie vazute filmele care nu au fost incluse pe lista, nu cele nominalizate.
Controversele au culminat cu declaratia lui Johnson, care, suparat de nominalizarile de anul acesta, a cerut sa se schimbe regulamentul Oscarurilor, afirmand ca modalitatea de selectie a productiilor nu este corecta. Acesta a declarat ca din cauza regulamentului (care a mai fost schimbat si acum doi ani) filme de exceptie au ratat lista nominbalizarilor. Presedintele comitetului pentru nominalizarea filmelor straine este de parere ca este inadmisibil ca filme precum "4,3,2", al lui Cristian Mungiu, sau "Persepolis", de Marjane Satrapi si Vincent Paronnaud sa nu aiba sansa unui Oscar.
Aprecierile criticilor
Declaratiile lui Johnson, care a promis ca va cere Academiei schimbarea regulamentului, survin dupa ce presa americana a vuit, constestand vehement lista nominalizarilor la categoria "cel mai bun film strain". In editia de 15 ianuarie a publicatiei LA Weekly, criticul de film Scott Foundas a protestat public intr-un articol cu titlul "Cum spui <<Scandalul Oscarurilor>> in limba romana?". Articolul contine o explicatie exhaustiva despre procedura de selectie, un impresionant istoric al adeziunii critice fara rezerve in SUA fata de filmul lui Mungiu si un rechizitoriu extrem de aspru la adresa a ceea ce el numeste "o zi care va ramane in istoria premiilor Academiei drept infama". Criticii din Los Angeles au considerat filmul lui Mungiu ca fiind "Cel mai bun film strain al anului".
Reguli arbitrare
La aceeasi ceremonie, Vlad Ivanov a primit distinctia de "Cel mai bun actor intr-un rol secundar". Aceasta situatie nu este singulara, comitetul de selectie al filmelor straine reprezentand o sursa de controverse de-a lungul timpului, membrii fiind acuzati chiar ca au reguli arbitrare. De exemplu, filmele de limba straina nu sunt inscrise la Oscar de producatori sau de catre studiouri, ci de catre tarile lor, ceea ce i-a facut pe multi sa acuze implicarea politicii si a favoritismelor in preselectii.
"Fiecare tara lucreaza diferit, in Franta exista doar sase sau opt oameni care voteaza ce film trebuie sa ajunga pe lista propunerilor pentru Oscar, iar in Spania, pentru acelasi lucru voteaza in jur de o mie de persoane. Acest lucru nu face decat sa demonstreze cat de ambiguu este acest proces. Si faptul ca o tara nu poate nominaliza decat un film e foarte greu" a declarat presedintele Picturehouse Bob Berney, care este demult un critic declarat al procesului de selectie.
Greva scenaristilor ameninta Gala
In ceea ce priveste ceremonia de anul acesta a premiilor Oscar, programata pe 24 februarie, aceasta va avea loc cu sau fara actori, potrivit producatorului evenimentului, Gil Cates, citat de Los Angeles Times.
Exista inca temeri potrivit carora, daca greva scenaristilor de la Hollywood nu se va incheia pana atunci, ceremonia premiilor Oscar ar putea avea aceeasi soarta ca si cea a Globurilor de Aur, redusa din acelasi motiv la o simpla conferinta de presa. Inainte de ceremonia de decernare a Globurilor de Aur, actorii au declarat ca nu vor trece de pichetele de greva instalate la intrarea in cladirea unde urma sa se desfasoare evenimentul. "Exista suficiente videoclipuri in istoria de 80 de ani a premiilor Oscar pentru a putea realiza un spectacol de calitate", a declarat Cates. "Sper doar ca actorii vor veni. Ma rog ca actorii sa participe. Fac planuri pentru ca actorii sa vina", a mai spus acesta. Nominalizarile pentru premiile Oscar vor fi anuntate pe 22 ianuarie. Potrivit cotidianului Hollywood Report, scenaristii se vor intalni, in cursul acestei saptamani, pentru o serie de discutii informale cu sefii studiourilor de productie.
Scenaristii de film si televiziune de la Hollywood au intrat in greva pe 5 noiembrie, dupa ce negocierile cu Sindicatul producatorilor americani (Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTP) cu privire la drepturile de autor asupra operelor lor au esuat. Ei au reclamat mai ales un control mai mare asupra drepturilor de autor in ceea ce priveste difuzarea operelor lor pe telefoane mobile sau mp3 playere. Acestia doresc un procentaj mai mare din drepturile de autor asupra operelor difuzate pe DVD si extinderea tarifelor sindicale si a avantajelor sociale asupra reality show-urilor.
Lista celor 9
Organizatorii ceremoniei Oscar-urilor de la Hollywood au dezvaluit saptamana trecuta lista celor noua filme care vor concura in categoria celui mai bun film strain. Academia de arte si stiinte de cinema (Academy of Motion Pictures Arts and Sciences) a facut aceasta prima alegere printre 63 de filme straine. Ea va anunta la 22 ianuarie lista celor cinci filme numite pentru Oscar in aceasta categorie. Preselectia cuprinde:
"Falsificatorii" (Die Faelscher) de Stefdan Ruzowizky (Austria)
"The Year My Parents Went on Vacation" (Ano em que meus Pais sairam de Ferias) de Cao Hamburger (Brazilia)
"L'age des tenebres" (Days of Darkness) de Denys Arcand (Canada)
"Beaufort" de Joseph Cedar (Israel)
"Necunoscuta" (La Sconosciuta) de Giuseppe Tornatore (Italia)
"Mongol" de Serghei Bodrov (Kazahstan)
"Katyn" de Andrzej Wajda (Polonia)
"12" de Nikita Mihalkov (12 razgnevannah mujcin) (Rusia)
"The trap" (Klopka) de Srdan Golubovic (Serbia).
Sanse calculate stiintific
Cercetatorii americani au facut un studiu conform caruia actorii care apar in drame au de noua ori mai multe sanse de a fi nominalizati la premiile Oscar. Potrivit aceluiasi studiu, realizat de cercetatorii de la universitatile California din Los Angeles si Harvard, care au analizat informatiile inregistrate pe Internet Movie Datebase, femeile au de doua ori mai multe sanse a de a fi nominalizate la premiile Oscar fata de barbati. Autorii studiului au analizat toate filmele considerate eligibile din 1927, primul an in care au fost decernate premiile Oscar, pana in 2005, adica 171.000 de roluri, interpretate de 39.518 actori in 19.351 de filme. Gabriel Rossman, coautor al studiului, a declarat: "Probabilitatile de a fi nominalizat la premiile Academiei americane sunt mult mai mari pentru actorii care apar in drame - cel putin in aceasta perioada a anului - asa ca merita sa fii "o regina a melodramei".
Nicole Esparza, alt autor al acestui studiu, adauga ca, in ceea ce priveste femeile, acestea sunt favorizate cand se anunta nominalizarile. "Pentru ca sunt mai putine actrite decat actori in filme, si ambele grupuri sunt eligibile pentru acelasi numar de premii, actritele au mai multe sanse de a fi nominalizate decat actorii", a spus Esparza. "Este o simpla chestiune de matematica", a adaugat aceasta.
Alti factori care influenteaza nominalizarile la Oscar sunt: nominalizarile anterioare, locul ocupat pe generic si colaborarea cu o mare companie de distributie de filme.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.