Premiile Academiei americane ar putea avea parte in acest an de o editie „light" si drastic redusa, organizatorii pregatindu-se pentru o astfel de alternativa in cazul in care scenaristii si actorii sint pusi pe boicot.

E posibil ca actorii sa-si inregistreze discursurile de multumire fara a stidaca au cistigat sau nu. Foto: Reuters „Exista destule clipuri din cei 80 de ani de istorie a Oscarului pentru a realiza un show foarte incitant", a declarat pentru „LA Times" producatorul Oscarurilor din acest an, Gil Cates, adaugind: „Credeti-ma pe cuvint, show-ul nu va fi anulat. E un moment important pentru acest oras, un fel de bunic al tuturor premiilor si distinctiilor pentru excelenta". Decorurile pentru ceremonie au fost deja proiectate si construite la traditionalul Kodak Theatre din Hollywood, iar planificatorii vor incepe alegerea actorilor prezentatori si a numerelor muzicale dupa anuntarea nominalizarilor, care are loc astazi. Potrivit „The Times", organizatorii Oscarurilor au doua planuri: unul ar fi obisnuitul maraton de patru ore transmis de ABC, iar al doilea este intitulat „Oscar Lite", o varianta drastic redusa pentru cazul in care scenaristii si studiourile nu fac pace. O alternativa ar fi ca actorii sa isi tina discursurile de multumire in direct, prin satelit (ceea ce se face frecvent, in cazul in care se afla in filmari), sau sa inregistreze respectivele replici in avans, fara sa stie daca au cistigat sau nu. Citiva agenti, care refuza sa-si decline identitatea, iau in considerare aceasta posibilitate: „In ultima instanta, in cazul in care clientii mei ar accepta, m-as afla in culise la Oscaruri, tinind in mina videoclipul vietii mele. Daca ar pierde, as minca inregistrarea inainte sa ma impusc", a declarat un impresar veteran.

Specialistul in istoria Oscarurilor Tom O’Neil nu crede ca scenaristii si actorii se vor indupleca in fata incapatinarii Academiei de a-si acorda premiile cu pompa. Desi asociatia textierilor a facut concesii pentru show-urile de mici dimensiuni, ca Screen Actors Guild Awards si ca Spirit Awards, care recompenseaza filmul independent, „a atacat cu ferocitate si fara mila ceremoniile de amploare", considera O’Neil, citat de Reuters. Lui i se pare limpede ca scenaristii tintesc anularea Oscarurilor. „Doar pentru ca membrii Academiei cred ca premiile lor sint speciale fiindca sint tratate drept superstaruri nu inseamna nimic. Aici nu exista vreo politica speciala pentru cel mai important show din show business", concluzioneaza sumbru O’Neil.

Intr-o misiva sarcastica adresata Academiei, Peter Travers, criticul de film de la „Rolling Stone", le comunica membrilor ei ca „merita sa urmareasca «Transformers» pentru totdeauna in iad daca nu vor nominaliza la categoria Cel mai bun film «There Will Be Blood» si «No Country for Old Men»". Ambele pelicule, date drept favorite, se bizuie pe Oscar pentru succes comercial. Primul lungmetraj, de regizorul si scenaristul Paul Thomas Anderson, cotat cu sanse si la o nominalizare la categoria Cel mai bun actor (Daniel Day-Lewis), are deocamdata incasari de doar 8,2 milioane de dolari, pe care distribuitorii Paramount Vantage si Miramax Films vor sa le dubleze weekendul urmator. Filmul fratilor Joel si Ethan Coen, „No Country for Old Men" (tot Paramount Vantage si Miramax Films), a strins 48,7 milioane de dolari in 11 saptamini, depasind „Marea Hoinareala" si devenind cel mai popular dintre acelea regizate de cei doi cineasti. Cit despre alte favorite la sectiunea Cel mai bun film, asociatiile producatorilor si regizorilor - votanti-cheie la Oscaruri - au optat, in afara de „There Will Be Blood si „No Country for Old Men", pentru thrillerul corporatist „Michael Clayton" si pentru pelicula premiata la Cannes „Le Scaphandre et le Papillon", a lui Julian Schnabel. Cel dintii va avea parte de o relansare la sfirsitul acestei saptamini, Warner Bros. luind aceasta decizie in urma incasarilor slabute de 39 de milioane de dolari. In ceea ce priveste pelicula lui Schnabel, ea este codasa la box ffice dintre favoritele la Oscar: a strins doar 2,5 milioane de dolari rulind in 107 cinematografe.

O alta pelicula ale carei sanse la statueta sint dezbatute intens este cistigatoarea Globului de Aur, „Atonement", a cineastului Joe Wright. „Are respiratia epica larga a unui film de Oscar si votantii ar fi fost cuceriti de el, la fel cum au fost de «Pacientul englez» si de «Departe de Africa». Insa recent s-a vazut o schimbare majora, cistigind lungmetraje precum «Cirtita»", e de parere expertul in istoria Oscarurilor O’Neil. Exista totusi sanse mici ca „Atonement" si „Sweeney Todd" de Tim Burton sa nu capete nominalizari - pe de alta parte, gusturile metamorfozate ale Academiei ar juca in favoarea lui „No Country for Old Men" - crede O’Neil, subliniind care ar fi ineditul acestei situatii: „Ar fi pentru prima data cind din doua lungmetraje cistigatoare la categoria Cel mai bun film strain la Globurile de Aur, nici unul nu ar lua Oscarul".