Neozeelandezii si-au luat - marti - un ultim ramas bun de la sir Edmund Hillary, celebrul alpinist care a invins pentru prima oara Everestul, onorandu-l cu titlul de 'cel mai mare erou' al acestei tari din sudul Pacificului, informeaza AP.

Neozeelandezii si-au luat - marti - un ultim ramas bun de la sir Edmund Hillary, celebrul alpinist care a invins pentru prima oara Everestul, onorandu-l cu titlul de 'cel mai mare erou' al acestei tari din sudul Pacificului, informeaza AP.

Circa 500 de demnitari neozeelandezi si straini au asistat la slujba religioasa din biserica anglicana Sainte-Marie din Auckland impreuna cu familia defunctului, in timp ce mai multe mii de alti credinciosi urmareau slujba transmisa pe ecrane uriase instalate in diverse locuri. Sir Edmund Hillary a sucombat in urma unei crize cardiace in 11 ianuarie, la varsta de 88 de ani.
La inceputul ceremoniei, cinci serpasi au plasat etole nepaleze traditionale pe sicriul celui care a contribuit la dezvoltarea regiunii lor timp de peste 40 de ani. Pioletul pe care l-a utilizat alpinistul pentru a ajunge pe varful Everestului in 29 mai 1953 in compania ghidului nepalez Tenzing Norgay a fost pus de asemenea pe sicriul acoperit cu un drapel.

Sir Edmund Hillary, unul dintre cei mai mari aventurieri ai secolului al XX-lea, a fost de asemenea primul om care a atins Polul Sud pe un vehicul motorizat. El a condus o expeditie pe Gange, in India, si a participat la alta expeditie la Polul Nord. Intre alte actiuni umanitare, acest fost apicultor lasa in urma lui scoli, spitale, clinici si alte infrastructuri publice in Nepal pentru a veni in ajutor serpasilor (denumirea poporului nepalez care traieste in regiunea muntoasa a Everestului). 'A fost un colos, a fost eroul nostru, datorita lui tara noastra a cunoscut celebritatea, dar mai presus de toate ceea ce a reprezentat el si ne-a facut sa-l iubim pe sir Edmund a fost vointa lui de a triumfa asupra tuturor obstacolelor', a afirmat premierul Helen Clark. Fiul defunctului, Peter Hillary, care a escaladat si el Everestul de doua ori, a repetat ca tatal sau a fost 'un veritabil erou popular' si ca 'ajutorul dat poporul nepalez a fost de fapt marea vocatie a vietii sale'.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin