Consortiul care va construi conducta de gaze Nabucco a primit scrisori de intentie de la sapte companii europene pentru livrari de gaze prin intermediul gazoductului, a declarat directorul general al grupului, Reinhard Mitscek, citat de Mediafax. "Am
Consortiul care va construi conducta de gaze Nabucco a primit scrisori de intentie de la sapte companii europene pentru livrari de gaze prin intermediul gazoductului, a declarat directorul general al grupului, Reinhard Mitscek, citat de Mediafax. "Am semnat scrisori de intentie cu sapte companii europene mari, pentru livrari pe termen lung prin intermediul Nabucco. Dupa procedura sezonului deschis, vom avea o imagine clara a volumelor de gaze care vor fi contractate", a spus Mitscek. Potrivit proiectului de constructie, gazoductul cu o lungime de 3.300 de kilometri si va transporta gaze din Turcia catre Austria, tranzitand Romania, Ungaria si Bulgaria din 2012. Nabucco este considerat un proiect de importanta strategica care va reduce dependenta Europei fata de gazele din Rusia. Potrivit lui Mitscek, membrii consortiului sunt interesati de conectarea Nabucco la conducta rusa Bluestream, detinuta de Gazprom, pentru a-si asigura livrari initiale de 8-12 miliarde de metri cubi de gaze. El a aratat ca Nabucco nu trebuie privit ca un proiect antirusesc, ci mai degraba unul proeuropean si un avantaj pentru Rusia. "Procesul de selectie a fost finalizat. Avem o oferta comerciala, acceptata de toti partenerii. In prezent, asteptam aprobarea oficiala a consiliilor de supraveghere ale companiilor partenere", a declarat Mitscek. Candidatii cu cele mai mari sanse sunt Gaz de France si RWE, potrivit presei, iar mai multe surse au declarat ca noul partener va fi RWE. Un alt viitor partener ar putea fi compania de petrol si gaze Socar din Azerbaidjan. "Reprezentantii Socar analizeaza daca sa se alature proiectului Nabucoo in calitate de partener strategic, partener financiar sau furnizor. In consortiu am discutat daca Socar ar putea fi un al saptelea partener financiar, iar participantii considera ca prezenta companiei Socar ar fi valoroasa", a spus Mitscek.
Fezabilitatea financiara a proiectului depinde de aprobarea de catre CE a unei exceptii de la legea UE in domeniul concurentei, care ar permite partenerilor Nabucco sa beneficieze de 50% din capacitatea gazoductului. Decizia Comisiei este asteptata la sfarsitul primului trimestru al acestui an, iar Mitscek considera ca nu vor fi probleme, intrucat CE sprijina proiectul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.