Jean Padureanu (foto) ii explica lui Gigi Becali de ce a ajuns Sepsi la Benfica.

In plina avalansa de dezvaluiri despre dedesubturile dubioase ale transferurilor jucatorilor romani in strainatate, un club mic din provincie reuseste performanta de a obtine 1,8 milioane de euro pentru un pusti de 21 de ani. Gloria a dat marea ei lovitura, trimitind in Occident un jucator mai scump decit Cristi Chivu in momentul plecarii la Ajax.

Care este povestea transferului lui Sepsi la Benfica?

Era urmarit de portughezi de o jumatate de an. De cind a fost remarcat, la fiecare meci al nostru sau al nationalei de tineret era monitorizat de unul sau doi oameni ai Benficai. Mereu altii, pentru ca au un sistem de scouting extraordinar.

De ce Benfica?

A mai fost o oferta din Spania, pe bani egali cu ce am luat de la portughezi. Aici insa ultimul cuvint l-a avut jucatorul. Niciodata in activitatea mea nu am obligat vreun fotbalist sa se duca la un club sau altul. Baiatul cred ca a fost atras de faima Benficai si de cit de iubit este clubul in lume.

Au fost dure negocierile?

Nu prea. Eu am avut pretentia sa ma duc la Lisabona doar cind toate lucrurile sint aranjate si asa a si fost. Nu ne-am inteles asupra numarului de rate in care ne vor vira banii, dar am ajuns la un acord pina la urma si vor fi doua transe.

A avut si Loti Blni vreun amestec in afacere?

Nu stiu. El l-a dus pe Sepsi la Rennes, e adevarat, dar mai multe nu stiu. E posibil sa-l fi consultat Benfica, dar eu nu am cunostinta de asa ceva.

E cel mai tare transfer din provincie.

Nu am facut astfel de clasamente, asta e treaba presei.

Credeti ca o sa aiba probleme de adaptare?

Nu. Putina lume il cunoaste, dar eu va spun ca in teren copilul asta e o fiara. Pare timid cind nu joaca, dar pe gazon se dezlantuie. In plus, un apropiat al familiei lui, stabilit in Portugalia, sta tot timpul cu el acolo pina cind baiatul va invata limba si regulile clubului. S-ar putea sa-l ajute faptul ca stie foarte bine franceza.

Mai aveti asemenea surprize pentru cluburile mari?

Da, dar nu dau nume. E meritul lui Sabau ca Gloria poate face asemenea transferuri.

Au fost intr-adevar discutii cu Steaua? I-ati promis lui Gigi Becali ca jucatorul va ajunge la el?

Am avut o singura discutie cu Gigi, la telefon.

Si i-ati promis ceva?

Nu pot sa va spun decit ca nu ne-a ajutat Dumnezeu sa ne intelegem.