Interes. Evolutia lui Mutu si a "nationalei" la EURO 2008 ar ingropa complet campania electorala Decizie. Alegerile locale, despre care se tot vehiculeaza ca vor fi amanate, vor avea loc, in realitate, la termen, iar un rol major in fixarea datei lo
Interes. Evolutia lui Mutu si a "nationalei" la EURO 2008 ar ingropa complet campania electorala Decizie. Alegerile locale, despre care se tot vehiculeaza ca vor fi amanate, vor avea loc, in realitate, la termen, iar un rol major in fixarea datei lor l-a avut nationala de fotbal, care a reusit calificarea la Euro La finele anului trecut a inceput sa se discute la varful politicii despre posibilitatea derularii simultane a alegerilor locale si parlamentare, fie prin amanarea localelor, fie prin devansarea celor legislative. In principiu, amanarea localelor ar avantaja partide precum PSD si PRM, pentru ca respectivele formatiuni au la aceasta ora o pondere parlamentara mult superioara cotei din sondaje. Or, este vital pentru partidele lui Geoana si Vadim sa mentina cat mai mult timp aceasta iluzie a fortei politice, nespulberata de alegeri locale care, eventual, sa consfinteasca esecul de la euroalegeri. Exista si un alt motiv care vizeaza toate partidele, fara exceptie: de ani de zile se constata un fenomen deranjant pentru centru, anume faptul ca liderii si parlamentarii partidului se implica puternic in alegerile locale, dar, in toamna, "serviciul" respectiv nu le este intors de baronii locali. Acestia, vazuti cu sacii in caruta, nu se mai deranjeaza sa sprijine corespunzator candidatii pentru Parlament, iar o comasare a alegerilor ar obliga pe toata lumea sa munceasca la fel de vartos. Constitutional vorbind, insa, comasarea alegerilor e exclusa, iar Guvernul si PNL au stabilit, deja, ca alegerile locale vor fi in vara, iar cele parlamentare in toamna. Marea problema s-a dovedit a fi alta: inceperea campionatului european pe data de 7 iunie impiedica organizarea alegerilor la sfarsitul lunii amintite sau la inceputul lunii iulie, cum se discuta initial, pentru ca asta ar insemna suprapunerea campaniei electorale cu Europenele de fotbal. Cum Mutu si Chivu au calificat "nationala" dupa o pauza de mai multi ani, e limpede ca interesul publicului pentru fotbal il va ingropa pe cel pentru politica, iar ratarea campaniei electorale ar putea duce absenteismul la urne la cote si mai dezastruoase decat in toamna trecuta. Din acest motiv, potrivit unor surse liberale, localele vor avea loc mai mult ca sigur pe 1 iunie, inaintea startului campionatului sau, in cel mai rau caz, pe 8 iunie. Ceea ce inseamna campanie electorala in luna mai, la scurta vreme dupa nebunia cvasigeneralizata care va fi derularea summitului NATO din aprilie si care va paraliza Capitala cateva zile, va bloca rafuielile electorale pentru o scurta perioada si chiar va duce la devansarea startului sezonului estival, care va incepe, se pare, la 1 aprilie si nu 1 mai, ca pana acum.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.