Presedintele pakistanez vrea sa elimine „imaginea gresita" creata la nivel international asupra evenimentelor de acasa.

In plina criza de credibilitate atit la nivel national, cit si mondial, in special dupa moartea fostului premier Benazir Bhutto, presedintele pakistanez Pervez Musharraf a inceput luni o vizita de opt zile in Europa. Musharraf incearca sa ii farmece pe liderii UE si NATO, inlaturind „imaginea gresita" formata in lume asupra recentelor evenimente din Pakistan. UE reprezinta cel mai mare partener economic al acestei puteri nucleare, schimburile anuale totalizind noua miliarde de dolari. NATO are, la rindul sau, 40.000 de militari in tara vecina, Afganistan.

Liderul pakistanez s-a intilnit ieri cu seful diplomatiei europene, Javier Solana, si urma sa se intilneasca cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer. In conferinta de presa organizata la Bruxelles, Musharraf s-a angajat ca alegerile de la 18 februarie sa fie netrucate: „Sintem hotariti sa tinem alegeri libere, corecte si transparente, alegeri pasnice...", i-a asigurat Musharraf pe jurnalisti. Totusi, in privinta respectarii drepturilor omului, presedintele a cerut un ragaz: „Voua v-au luat secole intregi ca sa ajungeti unde sinteti. Dati-ne timp sa ne aliniem la valorile pe care le-ati stabilit. Avem un mediu tribal feudal in unele provincii, de aceea trebuie sa adaptam democratia si drepturile omului".

Musharraf se va intilni cu presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si cu premierul britanic Gordon Brown si va participa la Forumul Economic Mondial de la Davos.