Numele Nokia nu este foarte popular, in aceste zile, in Germania.

Compania a ales sa inchida fabrica sa din Bochum, oras aflat in landul Renania de Nord, Westfalia, sa dea afara 2.300 de nemti si sa mute activitatea la Jucu, in Romania. Ocazie cu care germanii au redescoperit (ca si cind l-ar fi uitat vreodata) spiritul nationalist si au sarit la bataie. De la stinga la dreapta, politicienii au uitat de dusmanii, de Norici, de Melescani, de Ungureni, de Chiuarii, de biletele roz, de suspendari, de anticipate si de restul problemelor cu specific nemtesc si au sarit, la gramada, pe Nokia, pe care o ameninta cu boicotarea, amintindu-i, amenintator si deloc voalat, ca Germania inseamna 82 de milioane de consumatori. Mai mult, i-au sarit la beregata si presedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, acuzind Comisia ca foloseste fonduri comunitare pentru a finanta mutarea Nokia din Germania in Romania.

Desigur, „capitalismul de caravana", denuntat de ministrul social-democrat al Finantelor din Germania este o aberatie din punct de vedere economic, prin prisma doctrinei capitaliste. Sa acuzi o companie ca isi muta activitatea dintr-o tara in alta este un gest la fel de capitalist ca declaratia lui Iliescu, care spunea, in urma cu citiva ani, ca nu crede ca fiecare om ar trebui sa faca chiar ce vrea el cu banii sai. Un raspuns lucid a fost cel al lui Barroso, care le-a dat peste nas nemtilor, spunind ca, daca Nokia se poate muta din Finlanda in Germania, atunci mutarea sa din Germania in Romania este absolut fireasca.

Pe de alta parte, nu poti sa nu simti admiratie fata de atitudinea germanilor, in general, si a politicienilor germani, in special. Pentru piinea a 2.000 de compatrioti, s-au luat de guler cu Uniunea Europeana, cu Nokia, si s-ar fi luat si cu Dumnezeu daca era nevoie. Pentru ca acolo, un cetatean conteaza. Nivelul de trai este o notiune luata in serios, si nu folosita doar in talk-show-uri, pentru a arunca noroi asupra adversarului politic.

Spre deosebire de alte specimene, mult mai cunoscute noua, care, atunci cind unii politicieni italieni ne injurau, la gramada (nu pot sa uit pe extremistul italian care a declarat public ca romanii sint niste ciini turbati care trebuie batuti cu parul), erau prea ocupate cu certuri meschine ca sa mai explice ca nu toti sintem borfasi, criminali, tilhari si banditi la drumul mare.

Pentru final, o mica sugestie: ca sa nu mai fie nemtii suparati ca s-a mutat fabrica Nokia in Romania, nu am putea sa mutam si noi activitatea Parlamentului in Germania?