Sindicalistii din sanatate sustin ca Guvernul nu si-a respectat promisiunile salariale si ameninta ca vor intra in greva de luni.

Reprezentantii Federatiei Sanitas au anuntat ieri ca angajatii din sistemul sanitar intentioneaza sa intre in greva de luni, 28 ianuarie, daca nu vor primi salarii mai mari cu cel putin 12%. Marius Petcu, liderul Federatiei Sanitas, a declarat ca Eugen Nicolaescu i-ar fi oferit ieri o crestere salariala de maximum 10%, desi in urma cu trei luni s-a incheiat un acord cu Ministerul Sanatatii care prevedea cresteri salariale de 12 la suta, o prima de stabilitate dubla in sistem si un spor de preventie de 20 la suta. „Ministrul a spus ca nu va putea sa creasca salariile cu mai mult de 10% si nu se poate semna acordul de la inceputul lunii. Am transmis materialul in tara si am hotarit ca de luni, 28 ianuarie, sa intram in greva. Este vorba de 100.000 de membri de sindicat din peste 500 de unitati sanitare, ale caror semnaturi le avem din noiembrie, dar am crezut ca se rezolva situatia", a explicat Petcu. Liderul sindical a mai spus ca ministrul Sanatatii a argumentat imposibilitatea respectarii acordului din 8 ianuarie prin „cresterea inflatiei si deprecierea leului. „Nu putem sa intelegem cum de s-a schimbat atit de mult situatia economica a Romaniei in doua saptamini de cind am incheiat acordul. Noi am adus ca argumente numarul mare al angajatilor care parasesc sistemul sanitar ca sa munceasca in strainatate, dar si cresterile de preturi. Insa e clar ca totul a fost o pacaleala nationala", a declarat Petcu. In ceea ce priveste acordarea beneficiilor cerute de sindicalisti, adica prima dubla de fidelitate si spor de preventie de 20 la suta, liderul sindical a declarat ca ministrul Nicolaescu i-ar fi promis acordarea lor „in transe", „din vara sau toamna". Petcu a mai spus ca, „in aceste conditii, singura metoda ca sa fortam cumva lucrurile este sa intram in greva". In replica, ministrul Sanatatii a spus insa ca „nu are nimic de declarat pe aceasta tema, deocamdata".

In acelasi timp, Sindicatele Tehnic-Economic-Administrativ (TESA) din unitatile sanitare si balneare cer premierului Calin Popescu Tariceanu sa urgenteze adoptarea unei ordonante privind majorarea salariilor personalului din acest domeniu incepind cu 1 ianuarie 2008, potrivit NewsIn. Sindicalistii sustin ca Ministerul Sanatatii ar fi aprobat proiectul lor privind majorarea salariilor personalului TESA cu 10, 15 si 20%, pe diferite structuri de personal in urma rundelor de negocieri cu echipa Federatiei TESA si a confederatiei Cartel Alfa. „Aceste majorari au fost destinate atenuarii discriminarilor grave dintre salariile personalului TESA si salariile personalului medico-sanitar, care treneaza de ani si inca nu sint rezolvate complet. Sindicalistii TESA spera ca ordonanta reparatorie, in forma aprobata de Ministerul Sanatatii, sa fie parafata de Guvern si publicata cit mai curind in Monitorul Oficial", se arata in comunicatul de presa semnat de presedintele Consiliului National al Federatiei, Augustin Chifor.