Liftingul endoscopic este o metoda ce ofera un aspect mai tinar si mai odihnit al fetei, fara sa lase cicatrice vizibile.

Tratamentul este indicat atit persoanelor tinere, cit si celor mai in virstaFoto: Reuters Zona centrala a fetei este prima zona a corpului afectata de imbatrinire. Tehnicile standard de lifting facial utilizate in centrele de chirurgie plastica sint eficiente pe termen scurt pentru acest segment, prezentind risc crescut si putind crea un aspect artificial, nenatural, prin tractiunea excesiva a pielii catre periferie. Astfel, centrele medicale de remodelare corporala au introdus metoda liftingului endoscopic, adica intinderea faciala tridimensionala, o metoda de intretinere faciala care nu lasa cicatrice vizibile. Obrajii, coltul ochilor si al gurii, pleoapele inferioare sau usoarele asimetrii ale fetei sint tratate prin suspendarea structurilor fetei in pozitia lor initiala.

Nu exista o virsta considerata ideala pentru efectuarea unui lifting endoscopic centrofacial, el fiind indicat atit persoanelor tinere, in jur de 30 de ani, cit si celor mai in virsta, care au pina la 60 de ani. „Vorbim de persoane a caror fata si-a pierdut rotunjimile, prospetimea si exprima oboseala, tensiune, suparare sau tristete, nu vorbim despre o virsta anume", a declarat doctorul Constantin Stan, chirurg estetician.

Operatia se realizeaza cu anestezie intravenoasa si dureaza pina la trei ore. Calea de acces este reprezentata de patru incizii de aproximativ trei centimetri, doua situate in pielea capului si doua in cavitatea bucala, complet invizibile dupa interventie. Aproape 50% din operatie se desfasoara sub control endoscopic, cealalta jumatate - cu vizualizare directa a disectiei.

Postoperator, fruntea si centrul fetei vor fi acoperite cu leucoplast alb timp de patru zile, dupa care acesta va fi scos impreuna cu firele de sutura neresorbabile. „Timp de 24 ore dupa operatie vor exista doua tuburi de dren in zona timplelor care ajuta la diminuarea edemului postoperator. Internarea este de 24 de ore, fiind nevoie apoi de revenirea la clinica dupa o saptamina", a precizat Stan. Dupa maximum doua saptamini poate fi reluata activitatea socio-profesionala, urmind ca in aproximativ doua luni sa dispara complet si senzatia de amorteala de la nivelul fetei.

Liftingul endoscopic centrofacial asigura nu doar intinerirea fetei, ci si improspatarea si infrumusetarea trasaturilor persoanelor tinere care au un aspect obosit, din cauza stresului, alimentatiei sau orarului incarcat.

O alternativa a liftingului endoscopic este un tratament cosmetic care trebuie repetat la patru sau sase luni si consta in injectarea cu ace fine de insulina, fara anestezie, a toxinei botulinice la nivelul treimii superioare a fetei: frunte, zona dintre sprincene, coltul ochilor si baza nasului. In mod normal, efectul incepe sa se instaleze la trei zile si este complet dupa o saptamina.

Rezultatul consta in blocarea muschilor mimicii, ceea ce se traduce printr-o imagine de relaxare si odihna la nivelul fetei. Nu exista contraindicatii, iar procedeul este eficient la orice virsta.

Estetica faciala si saloane de infrumusetare, pe www.cotidianul.ro/select