Forumul Economic Mondial lanseaza de obicei agenda politica si economica a anului care a inceput.

Protestele antiglobalizare marcheaza anual Forumul de la Davos.Foto: Reuters 2.500 dintre cele mai importante personalitati ale lumii politice si economice se aduna incepind de miercuri la Davos, pentru intilnirea anuala din statiunea montana elvetiana, a Forumului Economic Mondial. Printre invitati se numara 27 de sefi de stat, 113 ministri, dar si staruri ale businessului mondial, sau personalitati cunoscute pentru campaniile de binefacere la care iau parte, cum ar fi solistul de la U2, Bono. Dintre cei mai populari invitati se remarca presedintele Afganistanului, Hamid Karzai, cel al Israelului, Shimon Perez, Bill Gates, actualul premier britanic, Gordon Brown, dar si precedentul, Tony Blair. Forumul va fi deschis de secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice.

Tema anuntata anul acesta este in mod intentionat vaga: ĄPuterea Inovatiei in Colaborare". Principalul subiect de discutie il vor constitui insa posibila recesiune a economiei americane si influenta asupra economiei globale. Economistii lumii se intreaba daca economiile aflate in plin avint, cea chineza si cea indiana, vor avea puterea de a suplini, la nivel mondial, scaderea economiei americane. La Davos se vor afla sefii bancilor centrale, economisti de marca, dar si seful conglomeratului indian Reliance Industries sau cel al China Mobile Communication Corporation, cei mai in masura sa afle un raspuns la aceste intrebari.

Alte personaje-cheie prezente la Davos vor fi reprezentantii fondurilor suverane de investitii din Asia si Orientul Mijlociu, care au participat la recapitalizarea unor banci occidentale. Investitiile acestor fonduri de stat in economia europeana au ridicat intrebari in politica de nivel inalt, anul trecut, Angela Merkel exprimindu-si ingrijorarea fata de puterile care se afla in spatele acestor institutii. ĄTrebuie sa intelegem cum functioneaza astfel de fonduri, iar Davos este platforma potrivita", a declarat cel care a initiat, inca din 1971, Forumul, Klaus Schwab.

230 de seminarii se vor desfasura paralel in cele patru zile ale conferintei. Cel mai adesea, insa, mai importante sint discutiile avute de participanti in afara seminariilor. In cadrul atelierelor se organizeaza diverse activitati nonconformiste: spre exemplu, la atelierul de anul trecut denumit ĄDialog in intuneric", oameni de afaceri de cel mai inalt nivel au fost nevoiti sa-si dovedeasca spiritul de echipa, colaborind in intuneric pentru asamblarea unei papusi rusesti Matrioska.

Anul trecut, Davos a fost ocazia cu care cancelarul german Angela Merkel s-a intilnit cu ceilalti lideri europeni pentru a discuta despre revigorarea constitutiei UE. In 2006, Tony Blair a lansat la Forum politicile sale antisaracie promovate in cadrul G-8, iar anul acesta japonezii isi vor prezenta programul pentru acelasi grup. Printre cele mai mari realizari ale Forumului se inscrie evitarea unui razboi turco-grec in 1988, prin semnarea ĄDeclaratiei de la Davos".