In timp ce medicii se gandesc cum sa faca astfel ca spaga pe care o primesc de la bolnavi sa devina una "legala", considerand ca o astfel de masura transparenta ar elimina mita, restul angajatilor din sistemul de sanatate sunt tot mai nemultumiti. Sa
In timp ce medicii se gandesc cum sa faca astfel ca spaga pe care o primesc de la bolnavi sa devina una "legala", considerand ca o astfel de masura transparenta ar elimina mita, restul angajatilor din sistemul de sanatate sunt tot mai nemultumiti. Saptamana trecuta, presedintele Colegiului Medicilor din Cluj, Mircea Barsan, anunta ca va incerca sa propuna Parlamentului, dupa o dezbatere publica, o legiferare a atentiilor pe care le primesc medicii, proiect ce va fi intocmit dupa modele adoptate deja de alte state europene. Iar propunerea nu ar fi una cu totul noua, in ultimii ani existand mai multe initiative de acest fel din partea ministerului Sanatatii. Solutia era ca pacientii sa nu mai dea medicului o anumita suma de bani, ci sa o doneze spitalului in care au fost tratati. Pe de alta parte, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a propus, la un moment dat, ca bolnavii sa achite o anumita suma pentru fiecare serviciu medical de care beneficiaza.
In paralel cu aceste dezbateri, ceilalti salariati din sanatate, membri ai Federatiei Sanitas, anunta ca vor decide maine daca declanseaza sau nu greva generala. Marius Petcu, presedintele Sanitas a declarat ca, ieri dimineata, reprezentantii ministerului Sanatatii nu au semnat acordul incheiat cu sindicatul in urma cu trei luni, document care prevedea cresteri salariale de 12%, o prima de stabilitate dubla in sistem si un spor de preventie de 20%. Petcu spunea ca, la sfarsitul saptamanii trecute, sindicalistii au avut o intalnire cu premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu si ministrul Economiei, Varujan Vosganian, Guvernul "venind cu motivatii de genul inflatia".
Sanitas, sustinuta de membrii sindicatelor din unitatile de asistenta sociala si protectia copilului, are mai multe revendicari, printre care, acordarea tichetelor de masa, a sporurilor pentru conditii deosebite, primei de vacanta, sporului la salariul de baza pentru orele lucrate sambata, duminica si de sarbatorile legale, precum si acordarea integrala a facilitatilor referitoare la servicii, tratamente si medicatie gratuite.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.