Presedintele Republicii Moldova a inceput, luni, o vizita la Moscova, unde va discuta cu presedintele Vladimir Putin despre conflictul din Transnistria.

Presedintele moldovean este insotit de mitropolitul Moldovei, Vladimir, si a fost decorat de Patriarhul rus Aleksei al II-lea pentru merite deosebite in consolidarea unitatii dintre popoarele ortodoxe. Distinctia i-a fost acordata lui Vladimir Voronin dupa ce autoritatile moldovene au expulzat patru preoti ortodocsi romani, la sfirsitul lui 2007. Potrivit unor surse neoficiale citate de presa moldoveana, mitropolitul Vladimir a declarat ca garanteaza personal ca, in 2008, pe teritoriul Republicii Moldova nu va mai fi deschisa nici o parohie a Mitropoliei Basarabiei subordonata Patriarhiei Romane.

Imediat dupa intilnirea cu presedintele Voronin, Patriarhul Aleksei al II-lea a calificat actiunile Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane, care a decis in octombrie 2007 reactivarea a trei eparhii pe teritoriul Republicii Moldova, drept un act anticanonic si o imixtiune pe teritoriul unei biserici ortodoxe autocefale". Patriarhul rus si-a exprimat regretul pentru esecul intilnirii dintre delegatia Bisericii Ortodoxe Ruse si cea a Patriarhiei Romane, care a avut loc anul trecut, in Bulgaria, se arata intr-o declaratie citata de serviciul de presa al presedintelui Voronin.

Voronin va discuta si problemele cooperarii comerciale cu Rusia, in cadrul Comisiei Interguvernamentale moldo-ruse, si se va intilni cu ministrul rus al Invatamintului, Andrei Fursenko.

Vizita lui Voronin survine la scurt timp dupa vehicularea tot mai multor planuri privind federalizarea Republicii Moldova si oferirea unor posturi-cheie la Chisinau pentru separatistii transnistreni condusi de Igor Smirnov. Totodata, Voronin se afla la finalul unei ofensive diplomatice orientate spre Vest. Presedintele Voronin a avut, saptamina trecuta, o intilnire la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene si i-a primit pe adjunctul secretarului general NATO si pe noul presedinte al OSCE. Cu totii si-au exprimat sprijinul pentru pastrarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova, in contextul in care Rusia ameninta cu un reviriment al separatismului daca va fi recunoscuta independenta provinciei Kosovo.

Analistii moldoveni considera ca Moscova nu va face vreun anunt concret in privinta Transnistriei, cu numai citeva saptamini inaintea alegerilor prezidentiale din Rusia. Avind in vedere ca peste un an vor avea loc alegeri prezidentiale si in Republica Moldova, subiectul de interes pentru Putin va fi mai degraba cine va fi succesorul lui Voronin, considera analistul politic Gheorghe Cojocaru.