Marea Britanie a stabilit luni un termen-limita de doua saptamani pentru salvarea bancii Northern Rock, afectata de criza creditelor, confirmand si un plan de convertire a datoriilor de miliarde de lire sterline ale bancii in obligatiuni, relateaza R
Marea Britanie a stabilit luni un termen-limita de doua saptamani pentru salvarea bancii Northern Rock, afectata de criza creditelor, confirmand si un plan de convertire a datoriilor de miliarde de lire sterline ale bancii in obligatiuni, relateaza Reuters, citat de NewsIn. Pachetul de finantare va lega guvernul britanic de Northern Rock, cea mai mare victima din Marea Britanie a crizei creditelor ipotecare. Insa prin acest plan se sporesc si sansele ca banca sa fie preluata de un actor privat, ce ar evita nationalizarea bancii, propusa de primul-ministru Gordon Brown, care a suferit in ultimele luni o scadere a popularitatii. Pachetul de finantare va fi disponibil pentru principalii trei actori interesati de preluarea bancii - compania Virgin Group a miliardarului Richard Branson, un consortiu rival condus de firma de investitii Olivant si un nou grup Northern Rock, cu un management schimbat in totalitate. Ministerul britanic de Finante a precizat ca doreste ca actorii interesati sa depuna o propunere detaliata in acest sens pana la data de 4 februarie, in caz contrar, banca va fi temporar nationalizata, a adaugat ministerul. Guvernul a declarat ca va cere "o parte corecta din potentialul profit", dupa aparitia unor critici conform carora contribuabilii vor garanta cu miliarde de lire sterline, in timp ce grupul care va prelua banca va primi majoritatea castigurilor. Conform structurii propuse, banca va vinde o parte din activele proprii unui vehicul de finantare, care va acoperi suma necesara achizitiei prin vanzarea de obligatiuni sustinute de garantii guvernamentale catre investitori privati.
Tranzactia va trebui sa fie acceptata de catre autoritatile de reglementare ale pietei UE si sa respecte legislatia europeana privind ajutoarele de stat acordate companiilor private.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.